nieuws

‘Onderscheid maakt De Vries zo succesvol’

bouwbreed

Timmerfabriek De Vries Kozijnen uit het Friese Gorredijk viert vandaag haar 75-jarig jubileum. De in 1924 opgerichte Timmerfabriek F.J. De Vries werd in 1970 opgesplitst in een kozijnenfabriek in Gorredijk en een trappenfabriek in Heerenveen, die tevens onder de naam De Vries opereert. Thans vaart De Vries Kozijnen onder de vlag van het Engelse concern The Rugby Group. Omstreeks de bouwvak wordt De Vries samen met de andere Nederlandse activiteiten van Rugby verkocht aan het Amerikaanse Jeld Wen. In totaal werken er 325 mensen bij De Vries Kozijnen. Samen zorgen zij voor een gemiddelde jaaromzet van 75 miljoen gulden, waardoor het bedrijf zichzelf koploper in hout mag noemen.

gorredijk – Het is op zijn minst opvallend te noemen dat de Friese kozijnenfabrikant De Vries uit Gorredijk de grootste is in zijn sector. Koplopers verwacht je eerder in de Randstad. Vier generaties De Vries maakten de kleine timmerfabriek door hard werken tot wat het vandaag is: marktleidend producent in de houtverwerkende industrie.

bedrijfsprofiel

Enorm innovatief, goed in relatiebeheer en een ingebakken marketinggevoel. Zo omschrijft directeur E. Wester de kenmerken van het succes van De Vries Kozijnen. “Maar het is vooral de bedrijfscultuur die de kar trekt. We zijn de grootste producent van houten deuren, ramen, kozijnen en gevels, maar we proberen onszelf te blijven. Je moet uitkijken dat je niet eigenwijs wordt als je zo’n stempel krijgt opgedrukt.”

Het succes voor het jubilerende timmerbedrijf ontstond opvallend genoeg in de recessie, die begin jaren tachtig de bouw teisterde. De conjuncturele tegenslag die ook De Vries Kozijnen te verduren kreeg, bleek een uitstekende motor te zijn voor het bedrijf. “Je wilt je op zo’n moment ontworstelen aan die negatieve effecten die de bouw dankzij de conjunctuurgolf telkens weer teisteren”, vertelt Wester. “Het bedrijf heeft zich toen als doel gesteld uit te willen blinken in innovaties en productontwikkelingen. Tegenwoordig werken elke dag drie mensen aan dat constante vernieuwingsproces. Tevens is er een denktank van tien personen. Dat levert innovaties op. Drempels van nul millimeter hoogte bijvoorbeeld, maar ook een perfecte inbraakpreventie in combinatie met een optimale toegankelijkheid en gebruikersvriendelijkheid als het om kozijnen gaat. Dat zijn speerpunten waarmee je je als bedrijf wilt onderscheiden. En dat lukt.”

Duurzaam

Als trendsetter bemoeit Wester zich vanzelfsprekend met de ontwikkelingen die zich momenteel in bouw manifesteren. “Hoewel de bedrijfstak van origine vrij conservatief is, gaat het allemaal vrij snel tegenwoordig. Duurzaam bouwen is zo’n punt waar je niet omheen kunt. We zijn al een aantal jaren bezig met milieuvriendelijke producten, maar bijvoorbeeld ook met andere houtsoorten. Zo werken we niet alleen meer met hardhout, maar gebruiken we ook naaldhout. Ook als het gaat om inbraakpreventie zijn we vooruitstrevend bezig. Zo leveren we al een tijd producten die voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen.”

Als belangrijkste reden van het succes dat zijn bedrijf geniet, noemt Wester het feit dat De Vries anders dan anders werkt. “Wij doen niet mee aan de KVT-standaard voor timmerbedrijven. Liever gaan we op onze onderscheidende manier te werk. Naar mijn weten doet geen enkel ander timmerbedrijf dat. Voor de toekomst zien we een groei van vijf tot tien procent per jaar. Gemiddeld nemen we jaarlijks een bedrijf over. Daarnaast blijf ik ervan overtuigd dat we dankzij onze innovatieve instelling voorop kunnen blijven lopen in onze markt.”

Wisselwerking

Wester over het jubileum: “Het belooft vandaag en morgen een groot feest te worden in het Gorredijk. Als belangrijke werkgever in het dorp zetten we morgenochtend de deuren open voor geinteresseerden. Vandaag zijn eerst de relaties, zoals toeleveranciers, projectontwikkelaars, architecten en aannemers, aan de beurt. Ook erg belangrijk, want daarmee willen we onderstrepen dat het eindresultaat van het totale proces dat je als bedrijf telkens weer doorloopt uiteindelijk succesvol wordt door de samenwerking en wisselwerking tussen je bedrijf en alle relaties.”

Reageer op dit artikel