nieuws

Leeuwarden knapt buurt voor honderd miljoen op

bouwbreed

leeuwarden – De gemeente Leeuwarden wil 90 tot 112 miljoen gulden steken in een grondige opknapbeurt van de Vegelinbuurt. De gemeente heeft inmiddels een subsidieaanvraag aan het ministerie van VROM gestuurd en hoopt volgend jaar al te kunnen beginnen.

De volksbuurt telt nu nog ruim twaalfhonderd woningen. Veel daarvan zijn verouderd en verwaarloosd. De wijk is in de afgelopen jaren behoorlijk verpauperd en er heerst veel criminaliteit.

De gemeenteraad besloot vorig jaar om de buurt op te knappen. Een projectgroep heeft drie scenario’s gemaakt waaruit de gemeente een keuze moet maken.

In het eerste plan worden 260 huizen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 150 nieuwe woningen. De overige huizen worden gerenoveerd en ook de buurt wordt aangekleed. Deze investering van 112 miljoen gulden moet gedeeltelijk worden terugverdiend met het verkopen van huurwoningen.

In het tweede plan wordt niet gesloopt maar alleen gerenoveerd. De kosten zijn negentig miljoen gulden. Het derde scenario is een goedkopere variant op de eerste met sloop en nieuwbouw. Het verschil zit hem in de prijs. Deze anpak kost honderd miljoen gulden.

Leeuwarden gaat de komende vijf jaar ook andere wijken opknappen. Hierbij zullen duizenden woningen worden gesloopt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels