nieuws

Kyowa investeert fors in Veendam Bedrijf bouwt enorme fabriekshal voor productie brandvertragende materialen

bouwbreed

veendam – Het Japanse chemieconcern Kyowa investeert honderd miljoen gulden in Veendam. Het bedrijf bouwt een enorme fabriekshal, die eind dit jaar klaar moet zijn voor de productie van onder meer brandvertragende materialen.

De nieuwbouw van de fabriek valt dertig miljoen gulden duurder uit dan aanvankelijk in de bedoeling lag.

Het Japanse chemieconcern, dat op de Nederlandse markt onder de naam Kisuma opereert, verwacht vijftig nieuwe arbeidsplaatsen in Veendam te creeren. Kisuma heeft hoge verwachtingen van de nieuwe fabriek, aangezien in Veendam een nieuw soort brandwerend materiaal in plastics wordt geproduceerd. Deze nemen de plaats in van de tot nog toe gebruikelijke zware metalen als lood, cadmium en barium. Daarvan heeft de industrie wereldwijd afgesproken het gebruik drastisch terug te zullen dringen. De brandwerende materialen in plastics blijken een stuk minder schadelijk voor het menselijk lichaam en voor het milieu. Ook de farmaceutische industrie toont werkt met Kisuma. Het bedrijf gaat ook middelen tegen brandend maagzuur – een Japanse versie van de alom bekende Rennie – in de Veendamse fabriek produceren. De grondstoffen voor de productie krijgt Kisuma aangeleverd van het eveneens in Veendam gevestigde bedrijf Nedmag. Laatstgenoemde onderneming distilleert magnesium, waaruit weer magnesiumchloride – in de medische wereld beter bekend als brine – ontstaat. Vooral de uitstekende kwaliteit van de brine van Nedmag is voor de Japanners reden geweest de nieuwe fabriek in Veendam te vestigen.

Marktleider

Kyowa mag zich wereldwijd marktleider noemen als het gaat om de productie van vooral brandwerende materialen. Achter de schermen is door de lokale bestuurders dan ook jarenlang druk gelobbyd om het bedrijf naar Veendam te halen. Buiten de benodigde kwaliteit van de grondstof brine waren ook de kwaliteit van de ruimte, het gunstige woon- en werkklimaat, de beschikbaarheid van goed opgeleid personeel, het gebrek aan files en de goede en gevarieerde infrastructuur van groot belang. De aanwezigheid in de directe omgeving van het Rail Service Centrum Groningen (RSCG) in Veendam, Groningen Seaports in de Eemshaven, Groningen Airport in Eelde en uitgebreide mogelijkheden voor de binnenvaart waren daarbij doorslaggevend. Hoewel de provincie Groningen zich doorgaans kritisch opstelt als het gaat om de vestiging van zware chemische fabrieken, gaf zij toch een vestigingsvergunning af. Het innovatieve karakter van de bedrijvigheid van Kisuma en de relatief schone wijze van produceren, hebben die beslissing gunstig beinvloed.

Reageer op dit artikel