nieuws

In 2020 een miljoen warmtepompen

bouwbreed

amsterdam – Overheid en bedrijfsleven hebben gisteren de Intentieverklaring Warmtepompen getekend. De verklaring wordt eind dit jaar opgevolgd door een convenant dat moet zorgen dat in 2020 niet minder dan een miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven een warmtepomp hebben.

Dat is veel, maar het staat nu eenmaal in de overheidsdoelstellingen. “Het is te vroeg om nu al het hoofd in de schoot te leggen”, vindt woordvoerder De Boer van Novem. “Bovendien was de hoogrendementsketel twintig jaar geleden ook nog totaal onbekend en heel erg duur.” De warmtepompen leveren samen een energiebesparing op van 2,5 procent.

De verklaring is onder meer getekend door Economische Zaken, installatiebedrijven, projectontwikkelaars en leveranciers van warmtepompen. Doel is volgens De Boer om “de neuzen dezelfde kant op” te krijgen.

De hoge kosten en het lage rendement lijken De Boer geen reden om van de warmtepomp af te zien. “De overheid heeft zich dit tot doel gesteld. En een voordeel van de pompen is dat ze tevens kunnen koelen. Met de strenger wordende energieprestatienorm zal dat in steeds meer woningen nodig zijn. En aan een HR-ketel heb je wat dat betreft niets.”

Reageer op dit artikel