nieuws

Groningen bouwt 850 luxe huizen aan oevers Reitdiep

bouwbreed

groningen – De gemeente Groningen wil 850 luxe woningen bouwen aan de oevers van het Reitdiep langs de Hogeweg in Groningen. De huizen worden verkocht in de prijsklasse vanaf 350.000 gulden, met een flinke uitloop naar boven. Dat blijkt uit het nieuwste concept-bestemmingsplan van de gemeente Groningen.

De Milieufederatie Groningen, die eerder tevergeefs aanbevelingen voor het behoud van de natuur en de cultuurhistorische waarde van het Reitdiepgebied deed, is faliekant tegen de plannen.

De Milieufederatie is van mening dat de Groningse nieuwbouwplannen het waardevolle natuurgebied bij het aangrenzende gehucht Dorkwerd onnodig opslokken. Het liefst had de Groningse milieuclub gezien dat er helemaal niet gebouwd werd in het Reitdiepgebied. Eerdere aanbevelingen van de Milieufederatie om iets te doen aan de bescherming van het gebied zijn door de gemeente Groningen in de wind geslagen. “Groningen wil wel profiteren van de fraaie natuur rondom de stad, maar wil er geen cent in investeren”, aldus woordvoerder Alco van Klinken van de Milieufederatie.

Grutto’s

Hoewel de milieu-organisatie best begrip heeft voor de ongebreidelde bouwdrift van Groningen, is de Milieufederatie van mening dat de broedende grutto’s, tureluurs en goudpleviers te gemakkelijk worden opgeofferd aan de nieuwbouwplannen. Ook dreigt de bijzondere flora, zoals de stekelzegge, de gele morgenster en de ooievaarsbek, geheel uit het Reitdiepgebied te verdwijnen.

De Milieufederatie heeft aangekondigd zich tijdens de inspraakprocedure over het Reitdiep-bouwplan flink te laten horen. Zodra de gemeente kan worden betrapt op juridische blunders, volgt onmiddellijk een rechtszaak.

Volgens de Milieufederatie geeft de gemeente Groningen te snel toe aan de ongebreidelde vraag van consumenten naar ruimere huizen met grotere tuinen. Groningen zit echter met een kwantitatief nieuwbouwprobleem, aangezien in de in aanbouw zijnde stadsdelen Buitengoed Piccardthof en Ciboga veel minder woningen kunnen worden gebouwd dan aanvankelijk in de bedoeling lag. Dat verlies wordt onder meer gecompenseerd in het Reitdiepgebied, redeneert de gemeente Groningen.

Reageer op dit artikel