nieuws

Geruwde oppervlakten blijken beter in staat zichzelf te reinigen

bouwbreed

bonn – Zelfreinigende eigenschappen zijn niet aan bepaalde materialen gebonden. De structuur van het oppervlak bepaalt of vervuiling achterblijft. Een speciale afwerking geeft bijvoorbeeld vensterglas een dusdanig glad oppervlak, dat een enkele regenbui het weer schoonmaakt.

Dat ontdekten de onderzoekers W. Barthlott en Ch. Neinhuis van de ‘Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universitat’ in Bonn. Zij zagen hun ontdekking inmiddels verwerkt in een nieuwe gevelverf. Die neemt tijdens het drogen een vuilafstotende structuur aan.

Binnenkort biedt de industrie een dakpan aan die tijdens een regenbui schoonspoelt. Ook fabrikanten van sanitair tonen inmiddels veel interesse voor de ontdekking. De praktijk moet uitwijzen hoelang de vuilafstotende eigenschappen behouden blijven.

Bladeren

De handel biedt al langer zelfreinigende producten. Te denken valt aan badkuipen met een vuilafstotende laag, anti-graffitiverf en het duurdere autoglas. De zelfreinigende werking ontstaat door een al dan niet chemisch zo glad mogelijk gemaakt oppervlak. De mate van reiniging is echter niet optimaal.

Barthlott en Neinhuis stelden onder de elektronenmicroscoop vast dat geruwde oppervlakten zichzelf het beste reinigen. Dat blijkt bijvoorbeeld bij planten die op de bladeren waskristallen in regelmatige patronen vormen. Vuil hecht zich daar moeilijk aan omdat het op de punten van de kristallen blijft staan.

Water blijft eveneens niet hangen. De oppervlaktespanning van de druppel voorkomt, dat het water over de punten en tussen de kristallen stroomt. De rollende druppels duwen vervolgens vuildeeltjes van het blad; ook die deeltjes die van nature water afstoten. Een waterdruppel houdt het grensvlak zo klein mogelijk.

Oneffenheden in het onderliggende oppervlak versterken dit effect alleen maar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels