nieuws

Gendarmes achter tralies na sloop van hotel in Corsica

bouwbreed Premium

parijs – Omdat ze het afbraakbeleid op Corsica eigenhandig hebben uitgevoerd, zitten vier gendarmes achter de tralies en is de Franse regering in grote verlegenheid gebracht. De gendarmes werden betrapt na het eigenhandig in brand steken van het gerenommeerde, doch illegaal gebouwde, strandrestaurant ‘Chez Francis’ in de baai van Ajaccio. Bij de man_uvre liep een gendarme brandwonden op.

De Franse regering, met premier Jospin voorop, is in rep en roer. Het kabinet gaat ervan uit dat de gendarmes niet op eigen initiatief hebben gesaboteerd. Alles wijst in de richting van een tweede zogeheten Rainbow Warrior-zaak. Met andere woorden: naar de overheidsvertegenwoordiger zelf: de nieuwe prefekt Bernard Bonnet.

De klucht _ want dat is het eigenlijk _ vindt zijn oorsprong in het door Bonnet ingevoerde afbraakbeleid. Na de moord op prefect Claude Erignac in maart 1998 door een nog steeds niet aangehouden dader, kreeg Bonnet carte blanche van de regering. Op het Franse eiland, waar de overheid sinds jaar en dag door nationalisten wordt uitgedaagd, met aanslagen en het opblazen van openbare gebouwen, zou de nieuwe prefekt de wetsorde herstellen.

Bonnet pakte meteen de illegale bouw, corruptie bij hypotheek leningen en grondspeculatie aan. Bij alle lokale banken, fondsen en administraties werden de archieven doorgelicht. Politici en lokale persoonlijkheden werden in staat van beschuldiging gesteld; overal werd malversatie en verduistering van miljoenen geconstateerd.

Ook bij het toekennen van orders, investeringen in openbare werken, zoals de uitbreiding van de haven van Propriano en de afgifte van bouwvergunningen voor toeristische projecten bleek sprake te zijn van steekpenningen.

Symbool

Bonnet begon ook de ruim 200 illegaal gebouwde strandrestaurantjes neer te halen. Hij zag deze als symbool van de door Corsicanen genegeerde wetsorde. Een feit is dat de lokale overheid de lucratieve zaakjes al jaren oogluikend toe staat. Per seizoen draaien zij een omzet van 1.7 miljoen gulden.

De verwoesting van het restaurant ‘Chez Francis’ door de gendarmes zal voor de Franse regering verstrekkende politieke gevolgen hebben. Een meerderheid van de Corsicanen verwerpen het machtsvertoon van de overheid en sympatiseren meer met de nationalistische partijen. Volgens de laatste berichten is Francis alweer begonnen zijn restaurant op te bouwen.

Reageer op dit artikel