nieuws

Extra afdeklaag voor opgevuld grintgat

bouwbreed

maasbracht – De opvulling van het voormalige grintgat ‘In de Roes’ in Ohe en Laak moet, volgens een advies en saneringsplan van Grontmij, extra worden afgedekt met een halve meter schone grond.

In de ondergrond bevinden zich mijnstenen en ander chemisch spul, afkomstig van de voormalige Staatsmijn Maurits, waarmee het gat is opgevuld. De opvulling is wel afgedekt De laag is plaatselijk niet dik genoeg, constateert Adviesbureau Grontmij.

De controle van het grondwater op kankerverwekkende PAK’s, die zich in de opvullaag bevinden, moet regelmatig gebeuren. Grontmij verrichte het onderzoek in opdracht van de provincie.

‘In de Roes’, nu in gebruik als weiland, bedrijventerrein en opslag voor een steenbrekerij, geldt als proefproject voor nog vier grindgaten in Stevensweert en Thorn. GS wil weten hoe hier de vervuiling door mijnsteen moet worden aangepakt. Ontgraven van de mijnsteen, kosten 170 miljoen gulden , is volgens Grontmij niet nodig. Voorwaarde is wel dat de afdeklaag met schone grond een meter dik is. Indien onverhoopt zich toch PAK’s in het grondwater zouden verspreiden, adviseert Grontmij een proef met ozongas te nemen. Dit gas vernietigt, na inspuiting, de vervuiling.

Reageer op dit artikel