nieuws

Eis celstraf rommelig werk met fatale afloop

bouwbreed

alkmaar – Officier van Justitie L. Keyser heeft voor de rechtbank in Alkmaar celstraffen van vier en drie maanden en geldboetes van tussen de vijf- en ruim twaalfduizend gulden geeist in de zaak waarbij twee jaar geleden een 75-jarige vrouw door een tragisch bouwongeval in Alkmaar om het leven kwam.

Het slachtoffer kreeg een stalen rijplaat op het hoofd die van een haak viel die aan de bak van een kraan hing. Volgens de officier is het ongeval vooral te wijten aan het feit ‘dat er te vaak rommelig en haastig wordt gewerkt in de bouw’.

Bouw- en aannemingsbedrijf Teerenstra BV te Heiloo kreeg drie jaar geleden van woningstichting Goed Wonen opdracht een complex van 72 seniorenwoningen te bouwen in Alkmaar. De gemeente zorgde voor de bestrating.

Wegens omstandigheden startten de bestratingswerkzaamheden later dan de bedoeling was. Daardoor kon het gebeuren dat drie dagen na de oplevering door Teerenstra, aannemer Geertsma & Worp uit Alkmaar in opdracht van de gemeente nog bezig was met het bestraten.

Uitvoerder

Tijdens deze bestratingswerkzaamheden moesten medewerkers van Geertsma & Worp op verzoek van de uitvoerder van Teerenstra een stalen rijplaat verplaatsen.

Men deed dat door de plaat door middel van een ketting met een haak aan de bak van de kraanmachine te bevestigen. De reden daarvan was dat de bewoners de sleutel van hun nieuwe woning hadden gekregen en wilden verhuizen. De uitvoerder was bang dat er auto’s op de rijplaat zouden worden geparkeerd.

Bij het verslepen bleek dat de kraanmachine de draai niet geheel kon maken. Daarom verplaatste de machinist de plaat de laatste meters al tillend. De plaat viel daarbij uit de haak, tegen een daar geparkeerde SRV-wagen. De dame die net op dat moment uitstapte, kreeg de loodzware plaat op het hoofd en overleed.

Verwijten

De arbeidsinspectie oordeelde na het onderzoek dat de kraanmachinist en de persoon die de rijplaat aan de kraan had bevestigd, fouten hadden gemaakt. Maar deze fouten zouden binnen de marge van natuurlijke onachtzaamheid vallen.

Officier van Justitie Keyser vindt dat de uitvoerder van Teerenstra de verkeerde haak op de verkeerde manier heeft aangehaakt.

Volgens de officier heeft de uitvoerder de eerste de beste haak gepakt en die onzorgvuldig aangepikt. Ze eist daarom vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk of een werkstraf van 100 uur.

De kraanmachinist heeft in de ogen van Keyser niet afdoende gecontroleerd of het materiaal veilig was om de klus te klaren. Dit is uiteindelijk wel zijn eindverantwoordelijkheid, zo stelt de officier.

Door zo maar te gaan slepen en hijsen heeft de machinist evenals de uitvoerder ‘aanmerkelijk onvoorzichtig gehandeld’. Ze eist daarom drie maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk of een werkstraf van tachtig uur.

Teerenstra wordt verweten dat ze er niet voor hebben gezorgd dat het hele bouwproces veilig is verlopen. De officier eist daarom een boete van 12.500 gulden. Geertsma & Worp hadden derden beter moeten beschermen tegen mogelijk gevaar dat voortvloeide uit de werkzaamheden.

Een boete van vijfduizend gulden is de eis. Goed Wonen wordt verantwoordelijk gehouden voor een gebrekkig V&G-plan. Ook hier is de eis vijfduizend gulden.

De rechtbank doet op 10 mei uitspraak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels