nieuws

Ede heeft automatische vuilnisauto

bouwbreed

ede – Sinds een week rijdt er in het buitengebied van de gemeente Ede een vuilniswagen, die zelf containers oppakt, leegt en weer terugzet. De wagen kan het zonder beladers af en heeft alleen nog een chauffeur nodig. De firma Geesink uit Emmeloord heeft de vuilniswagen ontwikkeld.

Afvalcombinatie De Vallei, het afvalbedrijf van de gemeenten Ede en Wageningen, heeft net als alle andere afvalbedrijven in Nederland, behoefte aan minder arbeidsintensieve methoden van inzameling. Arbeid is duur en vuilnis beladen is bovendien zwaar werk.

De firma Geesink is een van de fabrikanten, die heeft geprobeerd een nieuwe auto te ontwikkelen, die met minder arbeid toekan. Vuilniswagens bestaan tot nu toe uit een chassis met daarop een vaste container, waar beladers zakken in konden deponeren of later de mini-containers in konden legen. Op zo’n auto rijden een chauffeur en een of twee beladers. Is de auto vol, dan moet deze met de hele ploeg naar het inzamelpunt worden gereden. De nieuwe auto kan zonder beladers. Hij is bovendien voorzien van een losse container. Als die vol is, kan hij eenvoudig worden verwisseld voor een andere. De volle containers kunnen vervolgens met twee tegelijk worden afgevoerd. Per auto en eventueel ook per boot of trein.

Buitengebied

De nieuwe vuilniswagen heeft een lang chassis nodig. Om de draaicirkel te beperken draait de laatste achteras mee. Het chassis wordt geleverd door EBAG-Trucks Ede BV.

De nieuwe vuilniswagen wordt in eerste instantie nog alleen in het enorme buitengebied van de gemeente Ede ingezet. Automatisch beladen in de stad levert nog problemen op, omdat het voertuig moeite heeft met geparkeerde auto’s. Werken met losse containers in de stad kan wel. Op basis van de ervaringen in het buitengebied bekijkt Afvalcombinatie De Vallei in hoeverre ook in stedelijke gebieden een efficienter manier van ophalen mogelijk is.

De vuilnisauto pakt zelf de te legen containers op.Foto: Cord Otting

Reageer op dit artikel