nieuws

Duurzaam bouwen scoort goed in Alphen aan den Rijn

bouwbreed

alphen aan den rijn – Duurzaam bouwen maakt volledig deel uit van het bouwbeleid in Alphen aan den Rijn. Dat komt door goede afspraken tussen de gemeente, aannemers, architecten en ontwikkelaars.

Dit is de conclusie die uit een evaluatie onder 671 woningen kan worden getrokken. Het college van B en W wil voortaan ook afspraken maken met partijen in de gebruikssector over duurzame bouw.

In 85 procent van alle woningen zijn extra energievoorzieningen getroffen terwijl zeven procent beschikt over een zonneboiler. Het gemeentebestuur wil het eigen pakket geleidelijk aan vervangen dor het Nationale Pakket Duurzaam Bouwen. Het laatste is een ontwikkeling van VROM en moet voorkomen dat elke gemeente afzonderlijke eisen stelt. Alphen vraagt binnenkort de bouwbedrijven op basis van het nationaal pakket een convenant voor de duurzame bouw te sluiten.

De gemeente stelt inmiddels duurzaamheidseisen op voor het te bouwen stadskantoor en het Centrum beeldende Kunst. Bepalingen voor de utiliteitsbouw regelen het materiaalgebruik en het gebruik van energie en water.

De gemeente wil na het convenant voor de woningbouw met de bouwpartijen een overeenkomst sluiten voor een definitief pakket voor de gebruiksbouw. In het verlengde daarvan betrekt de gemeente ook de omgeving bij de duurzame aanpak.

Reageer op dit artikel