nieuws

Duitse fiscus begrijpt belastingregels niet

bouwbreed

den haag – De nieuwe fiscale regels van de bondsrepubliek zijn zo ingewikkeld dat zelfs de belastingdienst ze niet snapt. De Duitse Bond van Belastingbetalers noemt het fiscale beleid van de regering mede om die reden ‘een totale flop’.

De verenigde belastingbetalers roepen bedrijven op de aangiften voor de loonbelasting ‘onder protest en voorbehoud’ in te dienen.

De ingewikkelde fiscale regels maken een correcte opgave nagenoeg onmogelijk. Met de afsluitende handtekening geeft een ondernemer aan dat hij het formulier ‘naar beste weten’ invulde. De strekking van de regels doet evenwel vermoeden dat vrijwel niemand weet wat hij ondertekent. Daar komt bij dat de bepalingen elkaar soms tegenspreken. Belastingadviseurs kunnen ondernemers nauwelijks verder helpen. Een groeiend aantal consulenten bezoekt studiebijeenkomsten om zich de nieuwe regels eigen te maken.

Hulppersoneel

Verwarring leveren onder meer de regels voor de zogeheten 630-Mark-banen op. Bijvoorbeeld de bouw biedt die aan hulppersoneel aan. Voor deze banen gold aanvankelijk een forfaitaire loonbelasting van 23 procent. Daar is nu een heffing van 40 procent voor sociale lasten bijgekomen. Teveel voor het kleine en middelgrote bedrijf. De koepel van Duitse ambachtsorganisaties (ZDH) leerde dat het aantal 630-Mark-banen in twee maanden tijd met 28 procent verminderde.

Problemen doen zich verder voor bij reis- en autokosten. De regelingen voor bedrijfswagens verschillen met de aanschafdatum. Bij reis- en verblijfkosten mogen de uitgaven voor overnachting en diner niet meer worden afgetrokken. Parkeerkosten zijn, afhankelijk van de omstandigheden, geheel of gedeeltelijk aftrekbaar.

Reageer op dit artikel