nieuws

De betonspijker

bouwbreed

Fabrikant J. de Wit en Zonen ontwikkelde een nagel waarvan de kop afbreekt nadat hij in het beton is geslagen. Reuze handig voor de bevestiging van U-profielen waarin tussenwanden worden geplaatst.

Octrooi nummer: 1006348 uitvinder: J.H. de Wit en Zonen plaats: Helmond

Om zonder boren of schieten leidingen of profielen op beton te bevestigen, ontwikkelde de firma J.H. de Wit en Zonen uit Helmond begin jaren negentig de fixpin. De gehard stalen spijker wordt rechtstreeks in het hardste beton geslagen.

Daarvoor is wel een speciaal slagijzer nodig, dat de kracht van de hamer concentreert in het puntje van de nagel. Zonder zo’n hulpmiddel lukt dat niet. Met de speciale verlengde kop wordt de nagel in het slagijzer vastgeklemd.

Wie op deze manier een U-profiel mee wil monteren, stuit echter op een probleem. Zeker als in dat profiel nog een tussenwand wordt geplaatst. Dan zit de uitstekende kop namelijk in de weg.

Maar gelukkig heeft de ontwikkelafdeling van De Wit en Zonen een oplossing bedacht. Die bestaat uit een nagel waarvan de kop na het inslaan gemakkelijk kan worden afgebroken. Daarvoor is de kop voorzien van een groef. Het was voor de productontwikkelaars nog even puzzelen om die groef op de juiste plek en van de juiste diepte te krijgen. De kraag mag het immers niet al begeven tijdens het inslaan.

Ook het slagijzer moest daarvoor worden aangepast. Want de afgebroken kop blijft daar in zitten en dreigt de zaak te verstoppen. Daarom is het slagijzer uitgerust met een kanaaltje. De volgende nagel duwt de kop een stukje verder in het kanaaltje en de daarop volgende duwt hem nog weer verder. Na twee of drie nagels valt de kop er bij de uitgang weer uit.

De vernieuwde fixpin is iets duurder dan zijn voorganger, die overigens ook nog steeds op de markt is. Het verschil in prijs is ongeveer tien procent. Er moeten immers wat extra bewerkingen plaatsvinden. Maar dat blijkt volgens productmanager F. Smolenaers van De Wit en Zonen geen bezwaar. Blijkbaar weegt het gebruiksgemak op tegen de hogere prijs.

Gek genoeg wordt de vernieuwde betonspijker ook steeds vaker gebruikt door installateurs die helemaal geen last hebben van een uitstekende kop. Bijvoorbeeld voor de bevestiging van leidingbeugels, op de ruwe betonvloer die vervolgens onder de afwerkvloer verdwijnen.

Productmanager Smolenaers: “Hoe goed je als bedrijf ook je marktonderzoeken doet en je klanten in kaart brengt; je zult ze nooit helemaal doorgronden.”

Ad Tissink

De fixpin. Een slagijzer concentreert de kracht van de hamer. De kop van de nagel wordt na inslaan afgebroken.

Reageer op dit artikel