nieuws

Civiele bouw voorziet fors tekort uitvoerders

bouwbreed

apeldoorn – Het grootste knelpunt in de civiele bouw wordt de komende jaren een schreeuwend tekort aan uitvoerders, hoofduitvoerders en werkvoorbereiders. De aannemers zien het aankomen, maar reageren pragmatisch. “We zien wel”, denken ze.

De grote opdrachten komen er aan, daar zijn de aannemers zeker van. “Tot nu toe vonden ze in de civiele betonbouw een werk van 25 miljoen gulden al groot. Nu komen er werken van 250 tot 500 miljoen op ons af. Het wordt een probleem om geschikte projectleiders te vinden. De meesten hebben wel ervaring met grote werken, maar de komende jaren worden de projecten een tien tot twintig maal zo groot. Je weet van tevoren niet zeker of ze dat aankunnen”, overweegt Herman Ph.H. Haverkort, directeur van TBI Bouwgroep in Rotterdam en voorzitter van de Vereniging van Ondernemers in de Civiele Betonbouw (VOCB).

Machtsverhouding

In de komende jaren worden in Nederland tien tot twaalf civiele projecten van zo’n 500 miljoen gulden aanbesteed. Tot nog toe zijn er vijf tot zes bouwconsortia die in staat zijn zulke werken uit te voeren. “Elk consortium lijkt dus zeker van een of twee opdrachten. Dat levert een andere machtsverhouding op ten opzichte van de opdrachtgevers. We moeten een nieuw evenwicht vinden”, stelt Haverkort.

Verdubbeling

Maar daarmee is het knelpunt nog niet opgelost. Het wordt moeilijk om middenkader voor de bouwplaats te vinden. “De helft van het werk van vijf tot zes miljard gulden kunnen we zelf aan, met eigen mensen en materieel. Er werken nu zo’n zeven- tot achtduizend mensen in de civiele aannemerij. Dat moeten in anderhalf jaar tijd , verdubbelen. Ik werk nu 25 jaar in de branche, maar zoveel werk heb ik nog niet meegemaakt”, stelt Haverkort. Kunnen timmerlieden uit het buitenland worden aangetrokken, de opdrachtgevers schrijven Nederlands als voertaal voor, dus de uitvoerders en werkvoorbereiders moeten Nederlands spreken. “Iedereen ziet het probleem aankomen, maar veel aannemers reageren pragmatisch”, zegt de voorzitter van de VOCB.

“Het zijn grote problemen, maar we zijn er natuurlijk vol overgave mee bezig”, vervolgt hij. “Vroeger had de opdrachtgever het helemaal voor het zeggen, maar dat is aan het veranderen. Ingenieursbureaus richten zich traditioneel tot de opdrachtgevers, maar nu moeten ze ook bij aannemers acquisitie plegen.”

Reageer op dit artikel