nieuws

Brussel regelt verkoop van financiele diensten

bouwbreed

den haag – De lidstaten van de EU moeten uiterlijk 30 juni 2001 de Brusselse richtlijn voor de verkoop van financiele diensten in de eigen wet hebben verwerkt. Het gaat om het aanbieden van financiele diensten via de telefoon, fax of Internet.

Te denken valt aan hypotheken, investeringen, verzekeringen en banktransacties. De richtlijn moet de verkoop hiervan vlotter laten verlopen en de afnemers beschermen tegen fraude, opdringerige verkoop en ongewenste aanprijzing.

De Nederlandse europarlementarier R. Oomen-Ruijten vindt dat Brussel het aantal communautaire voorschriften tot een minimum beperkt en de lidstaten de vrijheid geeft om in afwijking van de richtlijn strengere normen te stellen. De Europese Commissie sluit nationale verschillen vooralsnog uit.

De regeling zou onder meer bescherming moeten bieden tegen frauduleus gebruik van kredietkaarten. Oomen-Ruijten wil dat de dienstverlener aangeeft hoe lang een aanbod geldt en een voor iedereen te begrijpen overzicht geeft van de belangrijkste contractuele bepalingen. De afnemer moet binnen dertig dagen zonder meer en zonder boete een contract kunnen opzeggen. De Europese Commissie gaat vooralsnog uit van veertien dagen. De genoemde opzegtermijn geldt niet voor gevallen waarin financiele diensten aan onvoorspelbare prijsschommelingen onderhevig zijn.

Reageer op dit artikel