nieuws

Assen reageert positief op nieuw theaterplan

bouwbreed

assen – De huidige, meer dan een eeuw oude grote zaal bewaren en de nieuwbouw rond deze zaal situeren. Dat is de kern van het plan van architect J. Kampinga uit Assen en projectontwikkelaar Voskamp Vastgoed BV uit Almelo voor het nieuw te bouwen theater De Kolk in Assen. Het plan is deze week gepresenteerd.

Het lijkt erop dat de gemeente Assen wel oren naar het plan heeft. Men reageerde positief. De bouw van het nieuwe theater start naar verwachting medio 2001.

Kampinga en Voskamp maakten het plan op eigen initiatief met een aantal inwoners van Assen onder de naam Werkgroep De Nieuwe Kolk. Andere ontwikkelaars dienden eerder al plannen in voor nieuwbouw op andere locaties. De Asser bevolking ziet het theater liever gehandhaafd op de huidige plek.

De gemeente Assen maakt naar verwachting eind dit jaar een definitieve plankeuze. Medio 2001 start dan de bouw. In het gunstigste geval is het nieuwe theater in 2003 klaar.

Het plan van Kampinga en Voskamp behelst naast het in oude luister herstellen van de huidige grote zaal, de bouw van vier bioscoopzalen, een tweede schouwburgzaal, twee theaterzalen en diverse foyers en businessrooms. Het nieuwe theater krijgt tevens een toneel van 600 vierkante meter waarop de grootste reizende theaterproducties uit de voeten kunnen.

Woontoren

De kosten van de ver- en nieuwbouw worden voor een deel betaald uit de verkoop van kantoorruimtes en luxe appartementen aan het water en in en bij De Kolk. Eyecatcher wordt de 45 meter hoge woontoren bovenop het theater. Achter het theater komen een busstation en parkeerdekken voor maximaal 250 auto’s.

Volgens de planmakers blijft de investering van de gemeente beperkt tot beneden de 30 miljoen gulden.

Het huidige theater voldoet binnen drie jaar niet langer aan de eisen van deze tijd, wat nieuwbouw noodzakelijk maakt. De gemeente stelde daarom vorig jaar 20 miljoen gulden beschikbaar voor een nieuw theater.

Reageer op dit artikel