nieuws

‘Asfalt vooral laten zitten’

bouwbreed Premium

beverwijk – Koelen met water maar bovenal het asfalt laten zitten. Dat is het dringend advies van de Nederlandse Brandwondenstichting over de eerste hulp aan iemand die met heet asfalt in aanraking komt.

De medewerker van wegenbouwbedrijf Bruil Ede is afgelopen vrijdagmorgen op de A50 in het pas gewalste asfalt gevallen. Collega’s haalden hem er direct uit om hem terstond met water te overgieten. “Dat hebben ze goed gedaan”, zegt een medewerkster van de Brandwondenstichting op tevreden toon. “Afkoelen is altijd goed. Wat men echter nooit moet doen is het hete asfalt verwijderen. De eerste reactie is vaak om het weg te wrijven, maar dat is met dit soort wonden echt heel erg gevaarlijk.”

Ze legt uit dat de wond onder het hete goedje steriel is. “Weghalen betekent dat er vuil bij kan komen en dat kan al snel tot ontstekingen leiden.”

De medewerkster geeft als voorbeeld dakwerkers die zich vaak branden wanneer de bitumen dakbedekkingen aan de handen blijven kleven. “Zij laten het dan zitten. Op het moment dat de wond is hersteld, valt het er als een korstje van af.”

Reageer op dit artikel