nieuws

‘Als Fortuna wint, moeten wij harder werken’ Limburgse voetbalclub voorzichtig op weg naar subtop

bouwbreed

sittard – ‘PSV bedankt, 6-4′. Het bord heeft een prominente plaats gekregen op de in aanbouw zijnde tribune van het nieuwe Fortuna-stadion. Een grapje van de Limburgers om hun Brabantse collega’s te stangen. Uitvoerder Johan Wagemans kijkt er met gemengde gevoelens naar. “Ik heb een zwak voor Fortuna Sittard, maar ben eigenlijk een PSV-man. Ik heb het nu dan ook erg zwaar”, verzucht hij.

Het gaat goed met de Limburgse eredivisionist. Fortuna Sittard staat op de tiende plaats in de KPN-Telecompetitie en daar is men in De Baandert uitermate tevreden over. “Onze plaats is tussen de nummers acht en twaalf. De huidige plek is reeel.” Drs. C.H.A.M. Nijpels, directeur algemene zaken van Fortuna SIttard, draait op zijn gemak een shaggie. Hij straalt rust uit. Terwijl overal in het stadion voorbereidingen worden getroffen voor de bekerfinale tegen Ajax, morgen in de Rotterdamse Kuip, neemt Nijpels alle tijd om de visie van Fortuna uit te dragen. “Een uitgestippeld beleid”, noemt hij het, “dat uiteindelijk moet resulteren in een aansluiting bij de Nederlandse subtop. We werken nu met een jaarlijkse begroting van negen miljoen gulden. Dat zal groeien naar uiteindelijk zestien miljoen gulden.”

Het nieuwe stadion met een capaciteit van 12.500 plaatsen, dat nu aan de Bergerweg wordt gerealiseerd is min of meer de basis van die groei. “Het is momenteel een raar voetbalseizoen, maar volgend jaar zal de normale rangorde van Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse weer zijn hersteld. En dan krijg je zes tot acht clubs die daarachter min of meer gelijke kansen hebben. Fortuna moet daarbij gaan horen. Met een nieuw onderkomen is die stap te maken.”

Tempo

Als het stadion aan het eind van dit jaar klaar is, zal blijken dat er tussen idee en realisering ‘slechts’ tweeeneenhalf jaar is verstreken. “Het is allemaal in een sneltrein-tempo gegaan”, geeft Nijpels toe.

Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de wens van de gemeente om op de terreinen van het huidige stadion De Baandert woningen te bouwen. Alleen een atletiekbaan zal straks het sportverleden van de Sittardse wijk nog levend houden. “De gemeente wilde dat we naar de rand van de stad zouden gaan.” Het stadion wordt de trekker van het ambitieuze voornemen van Meulen Bouwpromotie BV uit Weert om aan de Bergerweg Bedrijvenstad Fortuna uit de grond te stampen. Naast het stadion moeten bioscoopzalen, kantoren, bedrijven en een scholengemeenschap komen. Het in totaal 47 hectaren grote terrein moet binnen tien jaar bebouwd zijn.

“Alles wat je hier ziet is van Meulen Bouwpromotie”. zegt uitvoerder Johan Wagemans met een brede armzwaai. Hij staat samen met collega-uitvoerder Math Linssen op het dak van de toekomstige parkeergarage dat tevens weer de ondergrond van de grasmat van Fortuna gaat vormen.

De ruwbouw van het hoofdgebouw met tribune is bijna klaar. Maar dan heb je het eigenlijk wel een beetje gehad. Er is dan ook erg veel fantasie nodig om de brigade van trainer Bert van Marwijk hier aan het einde van dit jaar al te zien voetballen. “Ja”, mompelt Wagemans, “of zoveel eerder, want Fortuna wil hier liever nog vandaag dan morgen spelen.”

Het is het eerste stadion dat Meulen Bouw realiseert. Ook voor de beide uitvoerders een nieuwe ervaring. “Ik zou dit niet hebben willen missen”, zegt Linssen. De twee maken momenteel gemiddelde werkdagen van zo’n elf uur maar zeggen dat er wel voor over te hebben. “Het is toch iets unieks wat we hier doen. Qua uitvoering verschilt het niet zoveel van een doorsnee utiliteitsgebouw, maar vooral in de organisatorische sfeer zitten grote verschillen.”

Wagemans geeft als voorbeeld het parkeerdak dat in de planning naar voren is gehaald. “Logisch, want Fortuna wil wel kunnen voetballen op gras. Daarom moet het voor de bouwvak klaar zijn zodat er aan de grasmat kan worden gewerkt. Het grondpakket dient te worden ingezaaid en dan moet het als het even kan ook nog gaan groeien. Gevolg hiervan is wel dat die bouwkraan flink in de weg staat, maar hij is wel weer nodig om de prefab-delen voor de overige drie tribunes in te hangen. Kortom, tegen dat soort problemen lopen we nu op.”

Nu ze zelf aan de realisering van een stadion werken, hebben ze interesse in alles wat maar met voetbalonderkomens te maken heeft. “We zijn bij NAC wezen kijken omdat de architect daarvan, Bollen Architectuur, ook dit stadion heeft ontworpen”, vertelt Wagemans.

Verder werd Studio Sport door beiden met meer dan normale belangstelling gevolgd. “Het hele seizoen hebben we de bouw van het nieuwe Sparta-stadion via de televisie op de voet kunnen volgen. En dan zit je toch te kijken van ‘o nu zijn ze al zover’ en ‘goh waarom beginnen ze niet eerst daaraan’. Het houdt je bezig.”

Niet alleen de bouwers zijn op verkenningstocht naar andere stadions geweest. Ook het Fortuna-bestuur heeft uitstapjes naar collega’s gemaakt. Nijpels: “We hebben ze zo’n beetje allemaal bezocht. Het stadion van NAC is lange tijd ons referentiekader geweest. Maar we zijn bijvoorbeeld ook bij Twente wezen kijken en vervolgens ga je met elkaar aan de tafel zitten om te bekijken wat we wel willen en wat niet.”

Open begroting

Voorop stond bij het bestuur dat het hele bouwproces in eigen hand moest blijven. “In tegenstelling tot de collega’s wilden wij geen stadion op basis van turn-key. Natuurlijk hadden we ook kunnen zeggen ‘hier is dertig miljoen gulden en lever ons maar dat stadion’. Bij collega’s, en ik wil daar verder niet op ingaan, zagen we echter toch dingen die we liever niet wilden.”

Het werd dus een opdracht aan Meulen Bouwpromotie inclusief een open begroting. Dat betekent volgens Nijpels in de praktijk dat de voetbalclub een stevige vinger heeft in het bouwproces. “Het kost erg veel energie maar ik ben ervan overtuigd dat we meer waar voor ons geld krijgen.” De algemeen directeur geeft toe dat het bestuur leek tegenover professionals blijft, maar “met gezond verstand en een andere kijk” toch iets extra’s kunnen bieden. “Als ik zie dat een onderaannemer in zijn offerte plotseling twintig procent in prijs kan zakken, denk ik toch van ‘dat geld waren we anders mooi kwijt geweest.”

Op de bouwplaats wordt daarentegen met gemengde gevoelens naar de inmenging van Nijpels en consorten gekeken. Wagemans en Linssen omschrijven het vooral door het opvoeren van de druk. “Het moet allemaal zo snel mogelijk, zeker nu de club succes heeft. Maar tegelijkertijd is er bij Fortuna weinig begrip voor de soms barre weersomstandigheden die we hier hebben gehad. In december is het stadion klaar maar de club wil er al begin november in en het liefst zoveel eerder. Met de goede sportieve resultaten van Fortuna neemt ook de druk op de ketel toe”, aldus de twee uitvoerders.

Glimlach

Er speelt een glimlach rond de lippen van Nijpels als hij wordt geconfronteerd met de woorden van Wagemans en Linssen. “Het is het bekende verweer. Ik heb best begrip voor hun situatie. Het weer was een paar maanden geleden bar en boos. Maar nu hebben we wel al zes weken mooi weer achter de rug, en dan zeg ik ‘los het maar op’. En we weten allemaal dat in de bouw heel ruim wordt gepland. Er wordt altijd rekening gehouden met het feit dat de wereld wel eens zou kunnen instorten. Wij hebben alleen gezegd als we nu creatief naar het opleveringsproces kijken, dan kan het misschien best een maandje sneller. Dat is”, zo voegt Nijpels er aan toe, “vooral belangrijk voor de club omdat wij dan naar buiten toe kunnen uitdragen dat er hier in De Baandert nog maar een paar wedstrijden worden gespeeld en we dan overgaan.”

Winnen van Ajax dat staat morgen op het programma van de club. “Dan heb ik er wel een luxeprobleem bij want de UEFA staat geen staanplaatsen meer toe. Maar daar breek ik vanaf vrijdag mijn hoofd wel over.”

“Het kost energie maar we krijgen waar voor ons geld”

Betonvlechters zijn bezig met het dak van de parkeergarage. Dit dak krijgt een dubbelfunctie want het wordt

tevens de ondergrond voor de grasmat waar Fortuna Sittard nog dit jaar zijn kunsten op moet gaan vertonen.

Op de achtergrond zijn de contouren van de hoofdtribune zichtbaar. Het stadion biedt plaats aan 12.500 toeschouwers.

Reageer op dit artikel