nieuws

Aannemersbedrijf Buckx: Vertrouwen in de toekomst

bouwbreed

Aannemersbedrijf Buckx BV in Born is een familiebedrijf pur sang. Er werken tien mensen en een aantal vaste onderaannemers. De jaaromzet bedraagt, samen met het in 1998 opgerichte bedrijf Bouwcombinatie Born BV, ongeveer vijf miljoen gulden. In 2000 wordt het zestigjarig bestaan gevierd.

Directeur Albert Buckx (48) heeft de dagelijkse leiding. Hij wordt geassisteerd door zijn 23-jarige dochter Chantalle. In juni treedt zoon Robert (18) in dienst. Hij volgde het meao. Chantalle en Robert gaan beiden een aannemerscursus volgen. “De derde generatie komt er aan”, zegt Albert. In het familiebedrijf werken verder twee broers van Albert: Nic (45) en Thei (54). Recent werd de ‘familie’ gehuldigd omdat het bedrijf vijftig jaar lid is van de NVOB. “Een belangrijke organisatie.”

Albert leerde het vak van zijn vader. Hij is gediplomeerd metselaar. Het aannemersdiploma ontving Buckx op basis van ervaring. “Mijn vader noteerde afspraken op zijn sigarendoos. Er was toen onderling meer vertrouwen dan nu.”

Boterham

De directeur ziet met vertrouwen de toekomst en het nieuwe millennium tegemoet. “Ik denk dat in de bouw niet veel mis kan gaan, mogelijk wel in computergestuurde fabrieken.” Albert is ervan overtuigd dat zijn kinderen nog vele jaren een goede boterham verdienen in het bedrijf dat hun grootvader stichtte. Buckx overleefde de concurrentie met grotere broers.

Aan de sanering van kleinere bedrijven is volgens Buckx nog geen einde gekomen. “Bij aanbestedingen is niet op te boksen tegen de grote broers”.

Buckx heeft een goed gevulde orderportefeuille. “We kunnen een jaar vooruit”, zegt de directeur. Hij trekt regelmatig de overall aan om te helpen bij het uitzetten van nieuwe projecten. Dat zijn voornamelijk particuliere woningen, kantoren en scholen.

Bouwcombinatie

Het werkgebied van Buckx strekt zich uit van Kerkrade tot Roermond. De familie heeft al lang begrepen dat binnen de gemeentegrenzen, zoals dat vroeger was, het aanbod absoluut te gering is. Erger nog. “Het gemeentebestuur van Born zegde ons toe dat wij vijfentwintig bouwkavels kregen toegewezen in het nieuwbouwplan Aldenhof. Daar wordt de volgende maand begonnen met de bouw van vierhonderd woningen. De burgemeester adviseerde ons met een ander aannemersbedrijf een combinatie te vormen. Dat is gebeurd. Door ambtelijk falen kregen we geen enkele kavel ter beschikking”, zegt Buckx.

In Born bouwt het bedrijf twee grotere projecten. Dat zijn een architectenkantoor en een winkelcomplex in het centrum.

Pluimpje

Samen met compagnon Wim Kelleners van aannemersbedrijf Wim Kelleners bv wordt her en der bouwgrond aangekocht waarop de Bouwcombinatie voor eigen rekening bouwt. Buckx is uitgerust met moderne kleine bouwkranen die het werk verlichten en de productie versnellen.

Buckx staat bekend om kwaliteitswerk. “We kregen een pluimpje van de gemeente Kerkrade, waar we voor het eerst woningen bouwden. Dat schenkt voldoening”, zegt Albert. Het bedrijfsprogramma vermeldt: woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie, onderhoud, reparatie, machinaal timmerwerk en projectontwikkeling. Een oud, maar veelzijdig bedrijf dus, met jeugdig elan. En een fijne neus voor het binnenhalen van opdrachten. Albert Buckx is hiervoor regelmatig onderweg. Grote projectontwikkelaars laat hij links liggen. “Daar is het zout in de pap niet te verdienen.”

‘Bij aanbestedingen is niet op te boksen tegen de grote broers’

Reageer op dit artikel