nieuws

Aannemers nemen kijkje in elkaars keuken

bouwbreed

kopenhagen/malmo – In Denemarken en Zweden wordt gewerkt aan een plan voor de gelijktijdige realisering van twee identieke bouwprojecten aan weerszijden van de Sont, in Kopenhagen en Malmo. Aan de hand hiervan moet duidelijk worden met welke specifieke problemen Deense aannemers te maken hebben in Zweden en, andersom, Zweedse aannemers in Denemarken.

De Zweden gaan daarom aan de slag in Kopenhagen of omstreken en de Denen in Malmo of omgeving. De plannen worden ontwikkeld door de autoriteiten in beide landen in het kader van de integratie van de regio. Deze integratie moet vaart krijgen na de ingebruikneming van de vaste oeverbinding in juli volgend jaar. Behalve de ontmaskering van de problemen voor aannemers, moet ook zichtbaar worden op welke hindernissen werknemers en opdrachtgevers stuiten bij het overschrijden van de nationale grens. De autoriteiten zien in deze praktische aanpak meer heil dan in alleen maar vergelijking van de wetgeving. De vrees is, dat men daarmee niet verder komt dan de diverse ambtenarenbureaus, terwijl de burgerij gewoon moet doormodderen, de ambitieuze integratieleuzen ten spijt.

Metropool

Het praktijkproject is een uitvloeisel van een Deens-Zweeds regeringsrapport. Dit somt rond de 50 potentiele bronnen van trammelant rond regelgeving op, die het integratiestreven kunnen dwarsbomen. In algemene termen dient de integratie van de twee regio’s te resulteren in een ‘nieuwe’ Noord-Europese metropool die qua voorzieningenniveau en bedrijfsleven de concurrentie aan kan blijven gaan met de centra Berlijn en Hamburg.

Reageer op dit artikel