nieuws

‘Welke helm je ook kiest, hij wordt toch niet gedragen’

bouwbreed

Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is in veel situaties noodzakelijk. Afhankelijk van de werkomstandigheden is het dan zaak om het veiligste, meest geschikte en meest comfortabele PBM te gebruiken. Maar bij de aanschaf is het niet altijd eenvoudig uit het grote aanbod het juiste te kiezen.

Neem alleen al de veiligheidshelm. Op het eerste gezicht lijkt bij de aanschaf van een gewone, eenvoudige helm weinig mis te kunnen gaan. “Een helm is een helm. Welke je koopt maakt niet uit. Want hij wordt toch niet gedragen…”, zo wordt nogal eens geredeneerd.

Achterstevoren

Maar hoe komt het dat die helm nog steeds niet altijd niet populair is? Pure onwil? Voor zover daar sprake van is, heeft die onwil er ook nogal eens mee te maken dat niet de meest geschikte helm is ingekocht. Iedere steigerbouwer of heier kent bijvoorbeeld het probleem van de helmklep die het zicht naar boven belemmert. Lastig, dus wordt de helm maar achterstevoren op het hoofd gezet of helemaal niet gedragen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Terwijl er toch speciaal voor deze beroepsgroepen helmen met verkorte kleppen zijn, die het zicht naar boven aanzienlijk vergroten. Of met een verlengde achterkant. Die zijn speciaal bestemd voor bouwplaatsmedewerkers die veel gebukt werken en dus meer kans hebben door een vallend voorwerp op hun achterhoofd en nek te worden geraakt.

Vaak komt het voor dat een helm moet worden gebruikt in combinatie met gehoorbescherming of gelaatsbescherming; ook voor deze situaties zijn speciale modellen op de markt waarbij op een aantal zaken moet worden gelet. En wanneer is de helm eigenlijk aan vervanging toe?

Niet alleen dient bij de aanschaf van de helm rekening te worden gehouden met de werksituatie. Er is nog een aantal andere factoren van belang, ook bij de inkoop van een gewone veiligheidshelm. Zo moet elke helm zijn voorzien van een CE-keurmerk. Ook moeten in elke helm gegevens onuitwisbaar in de helmklep zijn aangebracht. Bijvoorbeeld over het materiaal waarvan de helmschaal is vervaardigd of de productiedatum van de helm.

Verder is het bij de aanschaf van de helm absoluut belangrijk rekening te houden met het draaggemak. Als een helm een goede pasvorm heeft en is voorzien van een hoofdband van elastisch textiel of met leer bekleed linnen, zal dat bevorderen dat de helm ook daadwerkelijk wordt gedragen. Niet in de hand, maar op het hoofd!

Ook bij andere PBM geldt dat ze in allerlei soorten en maten verkrijgbaar zijn. Als bescherming tegen stof bijvoorbeeld, kan worden gekozen uit een wegwerpmasker, een masker met een P2- of P3-filter, een luchtkap, of een aangeblazen masker.

Koopwijzer

Maar voor welk PBM kan het best worden gekozen? Welk model biedt optimale bescherming en comfort? Dit staat in de nieuwe ‘Koopwijzer Persoonlijke Beschermingsmiddelen’, die bij Arbouw kan worden besteld. De koopwijzer helpt de juiste keuze te maken bij aanschaf van PBM. Alle categorieen PBM komen aan bod: adembescherming, gehoorbescherming, oogbescherming, gelaatsbescherming, hoofdbescherming, handbescherming, voetbescherming, beschermende kleding, en valbeveiliging.

Om te weten te komen wat het juiste PBM is, hoeft niet het hele boek te worden doorgelezen. Via meerkeuzevragen wordt de lezer in een paar stappen naar het meest optimale type beschermingsmiddel geloodst.

De ‘Koopwijzer Persoonlijke Beschermingsmiddelen’ kost 50 gulden en is te bestellen door een faxbericht te sturen naar (020) 5805555, onder vermelding van bestelcode ARB 0626.

L. Akkers

directeur Arbouw

Reageer op dit artikel