nieuws

Vergaande afspraken in cao groothandel bouwmaterialen

bouwbreed

rijswijk – De nieuwe cao voor de groothandel bouwmaterialen (8000 mensen) biedt werknemers recht op twintig dagen zorgverlof met doorbetaling van vijftig procent van het loon. Volgens de bonden gaat het om de meest vergaande afspraken tot nu toe over betaald zorgverlof in de marktsector.

Werknemers in de verscheidene bouwmarkten kunnen van het verlof gebruik maken voor de verzorging van een ernstig zieke uit hun directe omgeving. De werkgever mag een doktersverklaring vragen voordat hij met het verlof instemt.

De zorgafspraken maken deel uit van een eenjarige cao, die loopt tot 1 april. Werknemers krijgen er in twee stappen drie procent loon bij. Op 1 juli is er een verhoging met twee procent, gevolgd door nog eens een procent op 1 januari. Werkgevers en bonden bereikten daarover dinsdag een principeakkoord.

Individueel

De sociale partners kwamen verder overeen de werkdruk aan te pakken. In negen vestigingen, verspreid over het hele land, wordt de werkdruk gemeten en bekeken op welke aanpak het beste is. Slagen de proeven, dan gaan per 1 september alle andere vestigingen met de methode werken.

Werknemers kunnen voortaan individueel kiezen voor een vierdaagse werkweek. Volgens de bonden moet de werkgever wel heel erg zwaarwegende redenen hebben om het verzoek af te wijzen. Komen beide partijen er niet uit, dan wordt het verzoek voor een bindende uitspraak voorgelegd aan de cao-commissie waarin bonden en werkgevers zitting hebben. (anp)

Reageer op dit artikel