nieuws

Valencia wordt eldorado van kunst en cultuur

bouwbreed

valencia – Valencia is bezig met een grootscheepse stedenbouwkundige ingreep. Hoogstandje wordt Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dit moet het meest prominente centrum van Kunsten en Wetenschappen in Europa worden. Binnen het 35 hectare metende complex langs de rivierbedding van de Turia wordt eind april het tweede paleis opgeleverd. In 2002 moeten vier bolwerken van cultuur in gebruik zijn.

Het futuristische kwartet aan culturele gebouwen verrijst dicht bij de nieuwe haven van Valencia. Tussen de haven en het cultuurterrein bevond zich enkele jaren geleden nog een uitgestrekt industrieterrein. Dit naargeestige gebied is volledig weggesaneerd. Op deze manier is plaats gemaakt voor de belangrijkste expansie van de stad tot nu toe.

Het spreekt als vanzelf dat het pretentieuze stedenbouwkundige ‘City in the City’-project gepaard gaat met enorme investeringen voor een geheel nieuwe infrastructuur inclusief tunnels, parkeergarages en metrolijnen.

Ongetwijfeld is de aanpak van groot belang voor de bouw in de regio van Catalonie, maar ook daarbuiten. Als een van de eerste gerealiseerde projecten blikken drie luxe torenflats van 23 verdiepingen uit over het cultuurcomplex. De appartementen zijn het afgelopen jaar al onbetaalbaar geworden. Het ernaast gelegen winkelcentrum wint aan populariteit en op het aansluitende stukje braakliggend terrein zetelt binnenkort het nieuwe Paleis van Justitie.

Dit deel van Valencia heette een verloren gebied. Met behulp van de lokale politiek geldt het momenteel al als een van de meest gewilde wijken.

Planetarium

Op het ogenblik is nog slechts een cultureel centrum voltooid: l’Hemisferic, een planetarium en bioscoop voor driedimensionale projecties en lasershows.

Architect Santiago Calatrava gaf dit complex van 900 vierkante meter de vorm van een oog, geheel omgeven door een uitgestrekte waterpartij. Deze ondiepe bassins zorgen in de zomer voor verkoeling aan het gebouw zelf. Bovendien levert het vooral in de avondperiode een feeeriek weerspiegelen van het bouwwerk. Het alziend oog laat vooral van zich spreken door de opmerkelijke glaswand die als een ooglid in een kwartier tijd hydraulisch openklapt. Op de binnenbol, die helemaal wit betegeld is, vinden regelmatig lichteffecten plaats die de blik van de voorbijganger treffen. In de volksmond wordt de l’Hermisferic al ‘het oog van de wijsheid’ genoemd. In de praktijk werkt het tevens als een sinaasappel, waar de bezoeker in een route afpellend naar de grote zaal een logische rondgang ontdekt.

Evoluon

De komende maand staat in het teken van voltooiing van het volgende kunstzinnige element van dezelfde ontwerper: het Museo de las Ciencias, het grootste Spaanse Museum van Wetenschappen. Hierin staat de technische innovatie van onze tijd als inhoudelijk item centraal. Het is een soort Evoluon, maar dan in mondiaal perspectief, want regelmatig gaat uitwisseling plaatsvinden met wetenschapscentra in Londen, Parijs of Chicago. Universiteiten vinden er een tweede huis, conferenties zullen aan de orde van de dag zijn, met plaats voor driehonderd gasten.

In de bouwmaterialen stemt het complex overeen met het ‘kosmische oog’: grote glasgevels en in wit afgepleisterde betonnen dragers. De ronde vorm keert terug in de gebogen dakhelling die aan een van de langszijden doorloopt langs de glazen gevel. Opmerkelijk is de slanke lijn van de constructie, die oogt alsof het dak door een solide bundel scheerlijnen op zijn plaats wordt gehouden.

Eveneens van Calatrava wordt het Palacio de las Artes, een muziektheater dat zich gaat meten met de prominentste opvoeringscentra van Europa. Met een bouwhoogte van 75 meter neemt het 41.000 vierkante meter in beslag. Er is plaats voor een auditorium met 1800 stoelen, een theater voor vierhonderd toeschouwers en een arena met 2500 zitplaatsen. Hier preludeert Calatrava voort op de twee eerste ontwerpen.

Het muziektheater onderscheidt zich door zijn voorkomen van een vliegende schotel, overspannen door een open sikkel en voorzien van een boeg die herinnert aan de vleugels van een vliegtuig. Wijselijk is de opleveringsdatum nog niet vastgesteld, maar het feit dat 24 uur per dag wordt gebouwd, geeft aan dat de realisatie in de loop van het jaar 2001 te verwachten is.

Sluitstuk

Geheel aan de andere zijde van het langgerekte bouwterrein is begonnen met het sluitstuk: het Parque Oceanografico van architect Felix Candela. Hier verwachten de Spanjaarden de meest omvangrijke onderzeese stad van Europa op te trekken.

Op de beschikbare 80.000 vierkante meter moeten hoogstandjes aan zeeflora en -fauna een educatieve attractie vormen. Zo natuurgetrouw mogelijk krijgt het diepzeeleven hier een nabootsing met alle bijbehorende vegetatie en vissen. Dit park wordt gemarkeerd door een ronde bol, die als een globe het geheel aan meren en lagunes beheerst. De waterpartijen herinneren zowel aan de tropische gebieden van de Pacific als aan de koude Antartica. Met 42 miljoen liter water en 10.000 verschillende zeelevens krijgt het Oceaanpark zijn inwijding in 2002.

Op dat moment is een netwerk aan verbindende bruggen en een complex van drie verdiepingen te ontwaren. In de magische bol verschijnt een drijvend onderwaterrestaurant, een plein, een auditorium voor de dolfijnshow, een waterspektakel en een Japanse tuin.

Over het kostenplaatje van dit gigantische totaalproject kunnen we kort zijn: ruim 46 miljard gulden. De gemeente – bezitter van het grondgebied – is de grootste investeerder. Maar wie jaarlijks drie miljoen bezoekers verwacht, heeft blijkbaar goede hoop dat deze gigantische investering valt terug te verdienen.

Een hydraulisch systeem opent het ‘ooglid’ in een kwartier.

Enorme ondiepe waterbassins zorgen voor verkoeling.

Reageer op dit artikel