nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar de ex-directeur van Hillen en Roosen

bouwbreed

den haag – Ruzie tussen makelaar Harry Mens en de directeur van Hillen en Roosen (H en R), Huib Klein Haneveld, is mogelijk de aanleiding geweest voor een strafrechtelijk onderzoek tegen Wil Beerens. Beerens was voor Klein Haneveld directeur van H en R, en wordt onder meer verdacht van onoorbare vastgoedpraktijken. Het Openbaar Ministerie neemt een dezer weken een besluit of er tot vervolging wordt overgegaan.

De verhalen in de vastgoed- en bouwwereld over Beerens liegen er niet om. De ex-directeur van Hillen en Roosen – hij woont nu in het Belgische Kapellen – zou zijn vliegtuig, exotische reizen en andere aardse zaken door H en R hebben laten betalen. Daarnaast zou Beerens via ‘ABC-tjes’ – samen met een ander grond kopen voor projectontwikkeling en het vervolgens voor grof geld door verkopen aan Hillen en Roosen – zichzelf hebben verrijkt. “Het voortraject van een bouwproject werd door Beerens altijd vaag gehouden. Hij haalde projecten binnen en gooide die over de muur naar de aannemers,” zegt een kennis van de Amsterdamse aannemer. Het bracht Hillen en Roosen aan de rand van de afgrond. De Duitse eigenaar, Philipp Holzmann, moest met tientallen miljoenen over de brug komen om de Amsterdamse aannemer te redden.

De rol van de raad van commissarissen blijft vaag. “Ze hebben zitten slapen,” meldt een ingewijde. “Iemand van de commissarissen moest toch zien wat er bij Hillen en Roosen gebeurde? Nee, ze stelden niets voor.” De dossiers van de Kamer van Koophandel leveren een bont gezelschap Nederlandse en Duitse heren op die commissaris zijn geweest. Een van hen was Boskalis Westminster-directeur Warntje Lubberhuizen. De vraag of hij iets van het voorval heeft gemerkt, houdt de anders zo praatgrage baggeraar af. “U moet over deze zaak mijn advocaat maar bellen.”

Hard

Mr. David Orobio de Castro is niet alleen de advocaat van Lubberhuizen maar ook van Hillen en Roosen. “Nee, ik kan geen commentaar op deze zaak leveren. We hebben dat met het Openbaar Ministerie afgesproken.” De advocaat van H. Mens, mr Gerard Spong, wenst eveneens niet op de zaak in te willen gaan. “Deze zaak ga ik niet via de media regelen.”

Voor Hillen en Roosen was de straf hard. Er werd niet alleen een aanzienlijk verlies geleden, maar de onderneming werd ook genegeerd. “We werken nog steeds niet met ze,” zegt een topman uit de projectontwikkelhoek. Ook zijn er bouwers die niet in een bouwteam met H en R willen werken. “Laat ze eerst maar eens tien jaar een goede staat van dienst tonen.” Ook uit de financiele wereld zijn dergelijke geluiden te horen. Een FGH-bankier stelt “dat hij zich heel voorzichtig opstelt. Het is een schande voor de branche wat hier gebeurt.”

Op pagina 5: Beerens slaat terug naarHillen en Roosen

Reageer op dit artikel