nieuws

Piano’s stut staat

bouwbreed

rotterdam – Het was even passen en meten. Op het laatste moment moest er zelfs nog wat worden weggebrand. Maar nu staat hij dan: de stut die het nieuwe KPN-gebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam overeind moet houden.

De KPN-toren is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano, bekend van onder andere New Metropolis in Amsterdam.

Voor KPN ontwierp hij op de Rotterdamse Wilhelminapier een gebouw waarvan de voorgevel zwaar overhelt en deels leunt op een grote stalen buis die schuin naar voren steekt.

Nadat het 45 meter lange gevaarte over de weg van IJmuiden naar Rotterdam was vervoerd, werd het maandagochtend overeind getakeld om op de betonnen voet te plaatsen. Daarbij zaten wat tijdelijke montagevoorzieningen in de weg.

Die waren aangebracht om te voorkomen dat de stut verschuift, voordat hij met vijzels op druk kan worden gebracht. Dat kan niet meteen gebeuren, omdat anders het gebouw uit zijn verband wordt gedrukt. Er moeten eerst meer verdiepingen bovenop worden gebouwd, om voldoende tegendruk te genereren.

Tot die tijd zweeft de 63 ton zware stut voorlopig zo’n veertien centimeter boven de voet. Stalen ankers moeten hem op zijn plaats houden, maar om de gaten in de voet van de buis weer goed voor die ankers te krijgen waren er tijdelijk wat bussen aangebracht. Die moesten dus plotseling het veld ruimen, omdat ze in de weg zaten. Dat was in een uurtje gepiept, waarna de stut op zijn plaats werd gezet. Over een week of twee wordt de stut op spanning gebracht.

Reageer op dit artikel