nieuws

Oude Lenferink viert zijn vijftigjarig bestaan

bouwbreed Premium

‘Een bouw moet soepel verlopen’ hardenberg – Bijna twintig jaar geleden kocht ing. H.J.W. Hegeman het aannemersbedrijf Oude Lenferink. Onder zijn leiding groeide de woningbouwer uit tot een allround bouwbedrijf met een omzet van 25 miljoen gulden. Gisteravond vierde het bedrijf in Saasveld zijn 50-jarig bestaan.

De eigenaar/aandeelhouder is net iets ouder dan het jubilerende bedrijf. Als oudste zoon van een bekende aannemersfamilie lag Hegemans toekomst vanzelfsprekend in de bouw. Toch verliet hij in 1980 het vertrouwde familiebedrijf om voor zichzelf te beginnen.

Hegeman is een snelle beslisser. “Toen Oude Lenferink in 1980 te koop kwam, ben ik gaan praten en binnen vijf minuten was de koop gesloten”, herinnert hij zich nog levendig. Weliswaar behield het aannemersbedrijf zijn vertrouwde naam, maar geleidelijk aan werden de bakens verzet. Naast woningbouw legde Oude Lenferink zich toe op de industriebouw, utiliteitsbouw, renovatie en onderhoud.

Klantgericht werken werd het credo. “Oude Lenferink werkt veel met vaste opdrachtgevers. Veertig procent van onze omzet komt tot stand door bouwteamverband”, licht Hegeman toe vanuit het bedrijfspand op industrieterrein Bruchterweg in Hardenberg.

Kenmerkend

“Korte lijnen, snelle beslissingen zijn kenmerkend voor onze werkwijze. Dat spreekt veel opdrachtgevers in de industriebouw aan”, aldus de enthousiaste directeur. Hegeman geeft een korte beschrijving van de aanpak. “Vaak beginnen we ermee bij een plan kritische opmerkingen te plaatsen. Vervolgens vragen we wat de opdrachtgever wil, hoe de routing is. We gaan op de stoel van de opdrachtgever zitten. Je moet bouwen wat nodig is, meer niet. Dit jaar hebben we vier plannen volledig omgezet, maar we bouwen ze wel. Dat stoeien over het eisenpakket, de materiaalkeuze, de prijs is ons sterke punt. We zijn heel zuinig op onze klanten, een bouw moet soepel en naar ieders tevredenheid verlopen. Als we bij een bedrijf binnenkomen, willen we er ook blijven.”

Samenwerking

Bij zijn aantreden heeft Hegeman ook bewust de projectontwikkeling opgezet. Zo’n dertig procent komt nu voort uit eigen ontwikkeling en betreft voornamelijk woningbouw.

Aan openbare aanbestedingen doet het bedrijf maar mondjesmaat mee “om scherp te blijven en te kijken hoe onze normen en prijzen liggen ten opzichte van de concurrenten”.

Hegeman signaleert daarnaast dat steeds minder kleinere aannemers door de voorselectie komen. “De eisen van de opdrachtgevers worden steeds hoger. Kleinere aannemers kunnen zich daarom niet ontplooien.” Een doorn in zijn oog zijn ook de Vinex-locaties. “Alle grondposities zijn al vergeven. Als middelgrote aannemer kom je er gewoon niet tussen.” Hegeman noemt het dan ook een ‘must’ om samen te werken met collega-aannemers. “Zelf hebben we al vier samenwerkingsverbanden met grotere aannemers.”

Aanwas

De 51-jarige, trotse directeur leidt een jeugdig bedrijf. “De gemiddelde leeftijd is 32 jaar, mijn streven is het onder de 36 te houden.” Over de aanwas maakt Hegeman, tevens voorzitter van de Stichting leerling werkplaats regio Noordoost, zich geen zorgen. “We zitten in de goede hoek van Nederland, de aanwas is goed. Momenteel hebben we zo’n zestien jongens in opleiding die daarna bij ons kunnen blijven werken.” Wel vreest hij dat door de teruglopende subsidies en andere werkwijze veel aannemers zich zullen terugtrekken. “Een slechte zaak, maar wij blijven investeren in jonge bouwers, want we hebben ze nodig”, zegt hij resoluut.

Oude Lenferink opereert in een straal van honderd kilometer rondom Hardenberg. Over de grens kijkt de bouwer bewust niet. Hegeman: “De Duitse regelgeving en mentaliteit zijn niet met elkaar te vergelijken. Wel streven we ernaar zowel Duitse en Nederlandse leerlingen op een bouwlocatie samen te brengen om die samenwerking te bevorderen.”

Verkoop

Hegeman is een druk baasje, die volgens eigen zeggen dag en nacht werkt. Inspiratie en ontspanning vindt hij op de golfbaan, omdat je daar “met jezelf bezig bent”. De clubs liggen altijd in zijn achterbak.

Nog een jaar of vijf, dan wil hij het rustiger aandoen en het bedrijf verkopen. “Maar ik stel als nadrukkelijke eis dat het bedrijf zelfstandig blijft bestaan.” En hij wil aan het bedrijf verbonden blijven.

Voorlopig raakt hij nog maar moeilijk uitgepraat over zijn werk. “Elke dag heb je wel wat anders bij de kop. Het ergste vind ik die spanning voor de bekendmaking bij een aanbesteding, het mooiste is als je een werk na een jarenlang voortraject hebt aangenomen, zoals onlangs in Nijverdal.” Hegeman glundert.

Vijftig jaar geleden legde timmerman Gerard Oude Lenferink de basis voor het gelijknamige bouwbedrijf dat zich puur op woningbouw richtte. In 1980 nam ing. H.J.W. Hegeman het aannemersbedrijf in Hardenberg over. Onder zijn leiding legde Oude Lenferink zich naast woningbouw toe op industriebouw, renovatie en onderhoud. Het bedrijf telt nu tachtig medewerkers en behaalt een jaarlijkse omzet van 25 miljoen gulden.

Aannemersbedrijf Oude Lenferink opereert in een straal van honderd kilometer rondom Hardenberg en heeft nevenvestigingen in Coevorden, Nijverdal en Enter. Veertig procent van de omzet wordt behaald uit woningbouw, veertig procent uit utiliteitsbouw en twintig procent uit renovatie. De komende jaren streeft de aannemer naar een jaarlijkse omzetverhoging van tien procent.

Directeur Hegeman in de timmerwerkplaats. “Korte lijnen, snelle beslissingen is kenmerkend voor onze werkwijze.”

Reageer op dit artikel