nieuws

Onenigheid over werk welstandsvoorzitter

bouwbreed Premium

den haag – ‘Kan een voorzitter van de welstandscommissie van Den Haag in diezelfde stad ook als architect actief zijn.’ Het college van B en W vindt van wel. Volgens BNA-voorzitter Brouwer kan het niet. Saillant detail: het door de gemeentelijk adviseur ontworpen huis komt naast dat van Brouwer.

Het plan van ontwikkelaar Centacon BV om aan de Jozef Israelslaan een woonhuis met praktijkruimte te bouwen, hakt er in het chique Benoordenhout flink in. Verdichten, want daar praten we over, is in deze wijk van stand not done.

Een brief op poten van de Wijkvereniging Benoordenhout aan het gemeentebestuur liegt er niet om. “Behalve de architectonische waarde van de individuele panden, wordt de kwaliteit van dit deel van Benoordenhout mede bepaald door de architectonische ensemblewaarde van de straatwand van de woningen aan de Jozef Israelslaan.”

Dat is nog eens andere koek dan ‘wij vinden het niet mooi en de waarde van onze huizen daalt.’

Maar er speelt meer. Het nieuwbouwplan komt naast het woonhuis van Jan Brouwer, de voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten. En dat vindt hij eigenlijk niet zo leuk. Sterker nog; hij baalt. Ook al omdat de architect van de nieuwbouw niemand minder dan Th. Asselbergs is. Die is weer voorzitter van de Haagse Welstansdcommissie. En uiteindelijk moet Asselbergs plan toch door diezelfde commissie getoetst worden.

Brouwers buurman, advocaat en procureur mr. D. Huisman draait er dan ook niet omheen: De combinatie van voorzitter en praktiserend architect noemt hij ‘onjuist’. “Lijkt mij ook ongeloofwaardig want een ambtelijk figuur, die plannen beoordeelt, doet er goed aan zelf geen plannen te ontwerpen om verstrengeling van belangen en doelstellingen te voorkomen.”

Volgens de gemeente heeft Den Haag juist goede ervaringen met architecten die tijdens hun gemeentelijk adviseurschap in de Residentie bouwden. “Het feit dat Centacon BV een gerenommeerde architect aantrok, die in de stad en daarbuiten respect en vertrouwen geniet, verdient naar onze mening juist waardering.” Het college wil het initiatief, want een beginselplan ontbreekt nog, niet op voorhand af te wijzen. De raadscommissie buigt zich komende week over de brief van de Wijkvereniging Benoordenhout.

Reageer op dit artikel