nieuws

Nauwelijks interesse voor werven Kvaerner

bouwbreed

amsterdam – Nederlandse bedrijven lopen niet bepaald warm voor de twaalf Europese en Amerikaanse scheepsbouwwerven die de Brits-Noorse bouw- en aannemingsgigant Kvaerner dinsdag in de verkoop zette.

“Wij hebben geen enkele interesse in extra bouwcapaciteit”, verklaart bestuursvoorzitter J.D. Bax van IHC Caland in het Financiele Dagblad. “Het is logisch dat Kvaerner uit de scheepsbouwwerven stapt om zich meer op de aannemerij te richten. Het is een correctie op de hoogmoed waarmee ze in de afgelopen jaren die groep werven bij elkaar hebben gekocht.”

De Brits-Noorse aannemer wil zich de komende jaren meer gaan richten op de bouw- en brandstoffenproductie om uit de rode cijfers te komen. Hiertoe moet Kvaerner wel eerst zijn scheepswerven verkopen.

De animo bij Nederlandse bedrijven voor de werven die Kvaerner te koop aanbiedt, blijkt niet bepaald groot. Ook het Groningse Damen Shipyards heeft te kennen gegeven dat er niet veel van zijn gading tussen zit. “Kvaerner krijgt het nog moeilijk om van zijn verliesgevende werven af te komen”, voorspelt directeur C.J. Moolenburh van Damen Shipyards.

Ook de Koninklijke Schelde Groep blijkt niet te porren voor de werven. “De markt voor scheepsnieuwbouw ligt in Europa moeilijk, vooral als gevolg van de stuntprijzen die de Koreanen hanteren”, reageert een woordvoerder van de Schelde.

Reageer op dit artikel