nieuws

Minder nieuwbouw in provincie Groningen

bouwbreed Premium

groningen – De provincie Groningen realiseert dit jaar aanzienlijk minder nieuwbouwwoningen dan in 1998. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in 1998 was sprake van een van een daling van 24 procent in de nieuwbouw. In de provincie Groningen werden in 1998 in totaal 2.807 woningen gebouwd. De verwachting is dat dit aantal vanwege een algehele bouwstop in 1999 aanzienlijk lager uitvalt.

Daarentegen gaat het met de bedrijfsgebouwen en openbare voorzieningen in de provincie Groningen prima. In deze bouwcategorie valt een stijging van maar liefst achttien procent waar te nemen. Dat is tien procent meer dan het landelijk gemiddelde.

De daling van nieuwbouwprojecten in Groningen is overigens goed verklaarbaar. Veel gemeenten kampen in toenemende mate met een teruglopend inwonertal, waardoor leegstand ontstaat en de belangstelling voor nieuwe huizen stagneert.

Ook zitten nogal wat gemeenten middenin een herstructurering van hun woningvoorraad, waardoor voorrang wordt gegeven aan het grondig opknappen en ombouwen van oude stadswijken.

Reageer op dit artikel