nieuws

Lonen in Duitse bouw stijgen 1,6 procent

bouwbreed

berlijn – Werknemers in de West-Duitse bouw krijgen met terugwerkende kracht per 1 april 1,6 procent meer loon. De omstreden kerstgratificatie gaat weliswaar met 55 procent omlaag, maar daar staan een loonsverhoging en meer vakantiegeld tegenover.

De achthonderdduizend bouwvakkers waarop de nieuwe cao van toepassing is, ontvangen 2,9 procent meer salaris. Het vakantiegeld neemt toe met vijf procent. Het minimumloon stijgt van zestien naar 18,50 mark, ruim twintig gulden. De grote cao-commissie van IG Bau buigt zich vrijdag over het onderhandelingsresultaat.

“Het resultaat van zulke vrije onderhandelingen laat zien dat de cao-partijen hun verantwoordelijkheden kennen”, doceerde voorzitter Wiesehugel van IG Bau donderdag in Berlijn. “Ook in moeilijke economische omstandigheden kan het arbeidsinkomen stijgen, zonder de blik op de toekomstvragen te verliezen”.

Vakbond IG Bau is uiterst tevreden dat het minimumloon voor vaste werkkrachten met bijna drie gulden per uur stijgt.Een volgende stap is een verdere differentiatie van het minimumloon.

Reageer op dit artikel