nieuws

Kantoren geven nauwelijks impuls aan binnensteden

bouwbreed

groningen – Kantoren blijken veel minder positieve invloed te hebben op binnensteden dan beleidsmakers aannemen. De economische impuls die van de kantoren uitgaat, valt tegen. Bovendien blijkt dat ze het leefklimaat in de binnensteden aantasten.

Dat zijn de conclusies van het promotieonderzoek ‘De kern centraal’ van planologe Marieke Seip. Zij onderzocht met name binnenstadprojecten in Groningen en Haarlem. Het is volgens Seip onjuist het functioneren van binnensteden uit te drukken in omzetcijfers van de detailhandel. Een aangenaam verblijfsklimaat en goede bereikbaarheid zijn twee andere belangrijke voorwaarden om bezoekers naar de binnenstad te trekken.

Vooral overheden gaan er vanuit dat kantoren de winkelactiviteiten kunnen ondersteunen. De economische rol van kantoren in een binnenstad, is beperkter dan beleidsmakers aannemen. Seip constateert dat werknemers de voorzieningen in de binnenstad nauwelijks gebruiken. Bovendien onderschatten beleidsmakers de omvang van het autoverkeer en de daarmee gepaard gaande overlast die kantoren in de binnenstad opleveren, aldus Seip. Dit komt onder meer doordat ze alleen de auto’s van de werknemers incalculeren en niet de auto’s van bezoekers die de bedrijven aantrekken.

Ook beinvloeden kantoorgebouwen het verblijfsklimaat. Buiten kantooruren is het gebied uitgestorven, wat een negatieve invloed heeft op de sociale veiligheid. (anp)

Reageer op dit artikel