nieuws

Isolatie met polyurethaan

bouwbreed

De Duitse fabrikant Puren Schaumstof GmbH heeft een composiet-element voor warmte-isolatie ontwikkeld op basis van polyurethaan. De Duitse chemiegigant Bayer heeft de PUR-grondstoffen Baymer en Desmodur daarvoor geleverd.

De Puren-composiet-elementen zijn opgebouwd uit een PUR-hardschuimkern met deklagen uit gerycled polyurethaan. Een element met een dikte van 31 cm heeft een k-waarde van 0,1 W per K/m2. De elementen kunnen als zelfdragende constructie-elementen voor muren en daken worden toegepast en zijn luchtdicht en zonder warmtebruggen te verwerken. Diverse dikten zijn mogelijk. De elementen kunnen na voegwerk worden geschilderd, gestukadoord of behangen.

Met polyurethaan zijn proeven genomen voor renovatie van rioolbuizen. Het nieuwe procede is getest in Duitsland, waar zeventien lekkende rioolbuizen zijn gedicht. Toegepast werd een polyurethaan-spuitsysteem op basis van het Bayer-product BaytecRT. Met een tweecomponenten-lagedrukspuitinstallatie met kleine mengkop wordt het product op de buiswanden aangebracht. De twee componenten zijn dusdanig reactief, dat boven het hoofd verwerken zonder druppelvorming mogelijk is. Wel moet de ondergrond door hogedruk-waterdamp of zandstralen worden gereinigd. De polyurethaancoating is getest en gebleken is dat na uitharding geen noemenswaardige hoeveelheid aan organische stoffen in het grondwater terechtkwamen. Toxische verontreiniging werd niet vastgesteld.

Bayer BV, Mijdrecht, tel. (0297) 280666.

Reageer op dit artikel