nieuws

Inspectie betonrot vanuit hoogwerker

bouwbreed

nijmegen – De gemeente Nijmegen inspecteert deze week de gevels van honderden winkelpanden in de binnenstad op betonrot. Als daartoe aanleiding is, wordt begin mei het onderzoek uitgebreid met inspectie van de panden vanuit een hoogwerker.

Vrijdag vielen brokstukken van de gevel van een winkelcomplex aan de Broerstraat tussen het winkelend publiek. Niemand werd getroffen, maar uit voorzorg zette de brandweer de straat af en inspecteerde het pand vanuit een hoogwerker.

Reden genoeg voor verantwoordelijk wethouder J. Thielen om in overleg met de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht een onderzoek in te stellen.

Na de bombardementen op de binnenstad van Nijmegen in de tweede wereldoorlog, is in de jaren vijftig het stadshart wederopgebouwd. Daarbij is veel beton gebruikt. Dat veel winkelpanden in dezelfde periode zijn gebouwd, geeft extra aanleiding om de situatie in het stadshart grootscheeps aan een inspectie te onderwerpen. De angst bestaat dat meer panden door betonrot zijn aangetast.

Maandag moet het ‘spotten’ van de gevels zijn afgerond. Om dat op tijd voor elkaar te krijgen, zullen extra mensen van bouw- en woningtoezicht voor het onderzoek vrijgemaakt moeten worden. “We moeten de veiligheid in acht nemen”, aldus Thielen.

Maandag volgt opnieuw overleg tussen de wethouder en de gemeentelijke dienst over een eventueel vervolgonderzoek.

Reageer op dit artikel