nieuws

‘Illegaal baggeren economisch delict’

bouwbreed

roermond – Illegaal baggeren is een economisch delict. Winst die hierdoor wordt behaald moet aan de staat worden afgestaan. Vier baggerbedrijven bezondigden zich hieraan in 1996 en 1997.

Dit stelde de Officier van Justitie bij de meervoudige economische rechtkamer in Roermond.

De bedrijven baggerden in Heel, op een andere plek dan aangewezen door de provincie, duizenden tonnen specie voor het dichten van gaten bij de Daalzichtdam. Die ontstonden door fouten uit verleden. Van Dongen eiste tegen Panheel 10.000 gulden boete, tegen NIBA Nijmegen 20.000 gulden. Tevens moet NIBA, als de rechter de eis van de officier opvolgt, 770.665 gulden betalen voor het illegaal winnen van 86.000 kubieke meter zand.

VOF Combinatie Wessem/Thorn en de Bagger en Grindmij Pannerder baggerden illegaal 19.000 kubieke meter specie. Geeiste boetes 20.000 en 40.000 gulden. Pannerden moet, volgens de officier, 248.902 gulden betalen.

De baggeraars weken, volgens hun verklaringen, onder tijdsdruk af van de aangewezen baggerplek. Advocaat mr. A. Janssen bestreed de zandwinning niet maar wel de tienduizenden tonnen die de officier aanvoerde.

Reageer op dit artikel