nieuws

Het rommelt in het bovendorp Nieuwkoopse ondernemers zien omzet door bouw teruglopen en overwegen gang naar de rechter

bouwbreed Premium

nieuwkoop – Uitvoerder A. Ruys van aannemingsbedrijf Van den Broek kijkt naar het hek, dat de bouwplaats in het centrum van Nieuwkoop afschermt en de doorgang tussen het boven- en benedendorp verspert. “De winkeliers zeggen dat het niet functioneert, maar we moeten toch kunnen werken?”

De ergernis over de bouwactiviteiten dreigt dermate uit de hand te lopen, dat ondernemers overwegen naar de rechter te stappen.

Het ‘bovendorp’ is door de bouwactiviteiten moeilijker bereikbaar en dat raakt de winkeliers hard. “We lijden omzetverlies. Het centrum mag er dan op vooruitgaan maar moet dat ten koste van ons?”, zo morren zij.

Een graafmachine van Van den Broek uit Oss veegt de brokstukken van de oude bebouwing bij elkaar. Uitvoerder Ruys aanschouwt het als een ware veldheer. In januari is hij begonnen met de sloop van bedrijfspanden en woningen in het dorpscentrum.”Over twee weken moet het hier schoon zijn”, merkt Ruys fijntjes op. Dan neemt Van Schijndel Bouwbedrijven BV het estafettestokje over om te beginnen aan de bouw van nieuwe vestigingen voor Albert Heijn, de witgoedketen Expert en boekhandel Middelkoop. Daarnaast worden acht appartementen boven de winkelvestigingen gerealiseerd.

Een miljoenenklus die er in het Nieuwkoopse dan ook aardig inhakt. Een handvol oudere heren slaan de sloopactiviteiten van een afstand gade. Ze zeggen het niet, maar op hun gezichten staat te lezen dat het voor hen niet hoeft. “Het was best goed zoals het was”, mompelt een van hen.

Verpaupering

Daar wordt op het stadhuis heel anders over gedacht. “Het bovendorp is aan het verpauperen”, beweert F. Kleuver van de dienst ruimtelijke ordening. “Langzaam maar zeker is het winkelbestand in de Dorpstraat aan het veranderen. Winkels komen leeg te staan. En in de panden die wel weer verhuurd werden, vestigden zich ondernemingen voor de zakelijke dienstverlening. Niets mis mee, maar dergelijke zaken gaan ten koste van de levendigheid in een centrum.”

Om het tij te keren heeft Nieuwkoop een dorpshartproject in de steigers gezet. Het plan omvat een fasegewijze metamorfose van het bovendorp. Niet alleen sloop en nieuwbouw van winkelpanden maken onderdeel van het dorpshartproject, ook de openbare ruimte gaat fors op de schop. Kleuver: “Lopen we nu door de Dorpsstraat, dan zie je in de verte iets van het water. Maar echt het idee dat Nieuwkoop aan de Nieuwkoopse Plassen ligt heb je niet. Daar moet ook verandering in komen.”

Sfeer

Om het water als het ware in Nieuwkoop te brengen, wordt een passantenhaven aangelegd. ‘Kwaliteit, sfeer en behoud van de typische Nieuwkoopse ambiance staan voorop binnen het nieuwe dorpshart van Nieuwkoop’, stelt de voorlichtingsbrochure over het project enthousiast vast.

Het betekent voor de inwoners van Nieuwkoop wel even doorbijten want de totale uitvoering duurt zeker tot 2002. “Maar”, zo benadrukt Kleuver: “Het wordt uiteindelijk wel heel mooi.”

Dat denkt P.J. Borst, eigenaar van de rijwielhandel aan het Regthuysplein eigenlijk ook wel. Alleen de wijze waarop met de eerste fase is begonnen is de middenstander behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. “Zonder enige vorm van overleg is er met de sloop begonnen.” Hij kijkt naar buiten waar een paar meter voor zijn ingang het bouwhek staat. Het is vooral dit hek dat het meeste ongenoegen bij hem en zijn collega’s op het Regthuysplein oproept. Deze barriere sluit namelijk de belangrijkste toegangsweg tussen het benedendorp en het bovendorp af.

Voor de bouwwerkzaamheden was er nog een loopbrug over de Ringsloot. Deze brug is gesloopt en in de plaats plaatste Van Schijndel een brede pontonbrug. Maar deze is speciaal voor het bouwverkeer gerealiseerd. Op het voormalige parkeerterrein aan de voet van de dijk zijn de bouwketen neergezet en heeft de opslag van bouwmaterialen plaats. Kleuver: “De reden dat hiervoor is gekozen is omdat het bovendorp door zijn lintbebouwing maar heel smal is. Feitelijk ligt het ingeklemd tussen de Ringsloot en de Nieuwkoopse Plassen. Het leek ons handiger om de afwikkeling van het bouwverkeer buiten de winkelkern te houden. Dat geeft in onze ogen het minste overlast.”

“Maar”, zo riposteert Borst, “dit geintje kost ons een heleboel geld. De klanten blijven namelijk weg. Ze kunnen hier veel moeilijker komen.”

Door het ontbreken van de loopbrug moet het winkelende publiek een paar honderd meter omlopen of fietsen.

Op zich toch niet zo’n groot probleem, dunkt me?

Borst: “Het hangt er maar helemaal van af van welke kant je komt. Ouderen in het bejaardentehuis zijn het verste weg van deze winkels komen te zitten. Die zie je hier voorlopig dus ook niet meer.” Volgens de winkelier heeft hij en de overige detaillisten op het plein in twee weken tijd veertig procent minder omzet gedraaid. “En wie gaat dat betalen?”

Hangslot

Ook zijn buurman E. Ross, eigenaar van de DA Drogist baalt van de afsluiting. “Vorige week hebben we het hek dan ook opengezet. Het werd direct een stuk drukker.” Uitvoerder Ruys weet dat er met de bouwhekken is gesleept en daar is hij niet gelukkig mee. “De vraag is wie straks verantwoordelijk is als er iets gebeurt.” Een ketting met groot hangslot moet nu herhaling voorkomen.

H. Kieft, door de gemeente als projectleider voor het dorpsproject ingehuurd, toont zich al helemaal niet blij met de situatie. “Ik hoop dat we er in het overleg met de winkeliers eerdaags uitkomen. Alleen de wens van de ondernemers om naast de bouwbrug nog een loopbrug te leggen, kan ik alleen al uit veiligheidsoverwegingen niet honoreren.”

Rijwielhandelaar Borst draait er echter niet om heen. “Als we niet snel beter bereikbaar worden, stappen we naar de rechter. Zo simpel is dat.”

Kieft reageert gelaten en wil liever niet in de publiciteit. “Dit project krijgt daardoor alleen maar een slechte naam. Laten we eerst de boel maar oplossen.”

Rijwielhandelaar Borst: “Dit geintje kost mij veel geld.”

De noodbrug die speciaal voor de bouw werd neergelegd, is de bron van het kwaad. Een loopbrug ernaast is echter niet veilig.

Aannemingsbedrijf Van den Broek sloopt de panden in het landelijke dorpje Nieuwkoop. Het centrum ondergaat komende jaren een ware metamorfose.

Reageer op dit artikel