nieuws

Het robuuste van Feyenoord en de lichtvoetigheid van Ajax

bouwbreed

amsterdam – Hekken die hooliganproof zijn, bestaan niet. Een ontketende horde voetbal-falderappes is niet met drie rijen puntdraad in te tomen. Maar de leverancier van de bouwhekken rondom Amsterdam ArenA claimt wel de veiligste hekken te hebben neergezet die op dit moment voorhanden zijn.

Amsterdam Zuidoost is de grootste bouwput van Nederland. De herstructurering van de Bijlmer en de ontwikkeling van het ArenA-gebied kennen qua schaal en verscheidenheid hun weerga niet. “Van de honderd bouwputten zijn er gemiddeld twee speciaal. Maar dit overtreft alles”, zegt Jan Ensink, adjunct directeur van Allfence, volgens eigen zeggen “het meest innovatieve bedrijf op het gebied van bouwhekwerken”.

De passage van tienduizenden voetbalsupporters en de verlatenheid van het gebied in de late uren stellen de hoogste eisen aan de afrastering.

Voor extra risicovolle situaties – bijvoorbeeld diepe bouwputten in stedelijk gebied, pal naast trottoirs of andere gemakkelijk toegankelijke plaatsen – heeft het Nuenense bedrijf het bouwhek ‘type Allfence Materieeldienst’ ontwikkeld. Dit hek heeft een zware horizontale en verticale buis met een doorsnede van 42 millimeter. De staanders gaan tachtig centimeter de grond in. Drie rijen puntdraad brengen deze semi-permanente bouwafrastering op een totaalhoogte van tweeeneenhalve meter.

Overige extra’s: de hoekpunten zijn rondom dichtgelast. De opening van de zinkdoorlaat is onzichtbaar weggewerkt in de verticale staander. Robuuste Secu-klemmen (met bolknopbouten aan de buitenzijde) verbinden de staanders. De opgelaste staalmat van twee bij drieeneenhalve meter is extra strak door de zes millimeter dikke horizontale draden (normaal vier millimeter). De maaswijdte is zeveneneenhalf bij dertig centimeter.

Geblindeerd

Op dit moment staat er ongeveer anderhalve kilometer hekwerk van dit type in het gebied rondom de ArenA-boulevard. Bepaalde stukken bij de toegangspoorten van ArenA zijn geblindeerd met Temtex, een speciaal onbrandbaar materiaal dat door Temati uit Beverwijk wordt geleverd.

Visuele separatie van supportersstromen moet voorkomen dat confrontaties uit de hand lopen. Allicht scheelt het dat de supporters niet kunnen zien wat voor potentiele ‘slagwapens’ en ‘munitie’ er achter de hekken schuilgaan.

Allfence heeft trouwens ervaring in het beveiligen van risicowedstrijden. Wat ontmoedigend werkt op de amokmakers, is het plaatsen van een dubbele rij gewone bouwhekken, onderling verbonden met schuin geplaatste tussenhekken, zet adjunct Ensink uiteen. Dat komt vooral doordat de twee hekken een situatie creeren waarin supporters niet snel weg kunnen indien de hondenbrigade of de ME een charge uitvoert.

Kunststof

Bouwhekken dienen niet alleen de veiligheid van passanten en bescherming van de eigendommen van de bouwers, ook het werken met afrasteringen moet aan arbo-normen voldoen. En ook daarin presenteert Allfence zich als trendsetter.

In plaats van 35 kilo zware betonnen bouwhekblokken, hoeft de monteur slechts twintig kilo kunststof te tillen, want dat is het materiaal waarvan Allfence tegenwoordig de blokken maakt. “Milieuvriendelijk, breukvrij, uitstekend stapelbaar door uitsparingen in de voet, en voldoet aan de arbo-tilnorm”, somt Ensink de voordelen op.

De vereiste stabiliteit wordt verkregen door een grotere lengte, tachtig centimeter in plaats van 72.

Een noviteit in afrastering is Allfence Logohek. Onder die naam brengt het bedrijf een blind geschroefd reclamepaneel in een buizenframe van 2,1 meter bij 1,2 meter op de markt. Promotie van het eigen bedrijf, van onderaannemers, toeleveranciers of van het project in aanbouw, wordt op die manier een integraal onderdeel van de afrastering. “Een goedkope manier van reclamemaken”, zet Allfence en passant zichzelf in het zonnetje.

Supporters zien ‘slagwapens’ en ‘munitie’ achter hekken niet

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels