nieuws

‘Het is geen vetpot’

bouwbreed

westerhaar – Bennie Schutte (39) ‘rolde’ bijna twintig jaar geleden de bouw in. Dertien jaar is hij inmiddels als steigerbouwer werkzaam bij SSH Handep-depot Enschede.

In zijn vrijstaande huurhuis in het nabij Almelo gelegen Westerhaar-Vriezenveensewijk praat Schutte met een zekere terughoudendheid over zijn werk. “Steigerbouw is lichamelijk een uitermate zwaar beroep. Naarmate ik ouder wordt ervaar ik het in ieder geval als zwaarder.” Hij maakt zich dan ook zorgen over de toekomst en zet zijn bezorgdheid kracht bij met de gewaagde stelling: “Een procent van de steigerbouwers haalt de pensioengerechtigde leeftijd. Dat is toch iets om over na te denken. Als je jong bent, neem je het zoals het komt, maar als je ouder wordt, verandert dat wel.”

De steigerbouwer is vader van een zoon van veertien en een dochter van tien en ontvangt een modaal inkomen, Zijn vrouw werkt parttime “om iets extra’s te sparen voor de kinderen”.

Schutte neemt ruimschoots de tijd om een antwoord te bedenken op de vraag of hij het een vetpot vindt. “Het is weinig om van te leven, maar te veel om voor dood te gaan” klinkt bedachtzaam zijn diplomatieke antwoord. “Mijn zoon gaat straks naar de havo en begint nu geld te kosten.” Toch toont hij zich niet ontevreden. “Van de vakantiebonnen betaal ik zijn studie, de vakantie. En ik heb relatief lage huurlasten.”

De loonsverhoging van 3,5 procent noemt hij wat cynisch “keurig gematigd”. Werk en loon moeten volgens hem in verhouding staan. Werk hebben en houden, vindt hij echter het belangrijkste, het loon komt op het tweede plan. “Maar werk en loon moeten wel in evenwicht zijn. Die 3,5 procent is toch aan de lage kant. Dat is toch niet echt veel?”

Schutte is per week soms wel op vier verschillende locaties bezig. Deze dagen moet hij bijvoorbeeld binnen twee dagen een twaalf meter hoge steiger opbouwen voor een kerk in het Gelderse Geesteren. “Om half zeven van huis vertrekken is heel normaal.” Vaak werkt hij met enkele collega’s. Maar hij komt regelmatig in een bouwkeet “Daar leeft de cao. Ik hoor bijvoorbeeld dat de vorstverletregeling anders geregeld had moeten worden, hoewel onze branche daar niets mee te maken heeft.”

Volgens Schutte, die tevens zitting heeft in de landelijke kadergroep Steigerbouw, gaat de steigerbouw een rumoerige tijd tegemoet. Hij is absoluut voorstander van een branche-cao, die onder de bouw-cao voor steigerbouwers valt. “De voorstellen liggen er al en er is eveneens contact met de VSB geweest. Steigerbouwers worden toch een beetje ondergewaardeerd, hoewel het al een stuk is verbeterd. Maar we creeren op hoogte toch een veilige werkplek voor werknemers. Het is een gemeengoed geworden, dat mensen zich niet realiseren.”

Schutte: “Ik mis de balans in werk en loon.” Foto: Mart-Jan Bakker

Reageer op dit artikel