nieuws

Fiscus jaagt Deense bouwvakkers op stang

bouwbreed Premium

kopenhagen – Ambulante Deense bouwvakkers en monteurs beloven een ‘hete lente’ met blokkades van verkeersknooppunten en betogingen in verband met verlaging van de fiscale reisfaciliteiten.

De betrokken beroepsgroep is bang, dat het werk wordt overgenomen door buitenlandse collega’s. Hun fiscale aftrekmogelijkheden voor verblijf in het buitenland zijn veel groter.

Duitsers kunnen bij klussen in Denemarken volgens de belangenorganisaties in bouw en metaal 745 kroon (ruim 223 gulden) voor kost en logies per etmaal aftrekken van het inkomen, Nederlanders in Duitsland 1152 kroon (ruim 345 gulden). De Noren kunnen zelfs staat maken op een aftrek van 1505 kroon (451 gulden) per etmaal.

De Denen daarentegen moeten sinds 1 april, toen de verlaging van kracht werd, genoegen nemen met slechts 382 kroon (115 gulden) voor de maaltijden onderweg. Voor verblijfskosten kan helemaal niets meer worden afgetrokken.

De samenwerkende Deense bouwwerkgeversbonden (BAT) hebben de afgelopen weken tevergeefs geprobeerd het kabinet op andere gedachten te brengen. Daarom komen nu actiegroepen van de werknemers zelf in het geweer. De werkgevers voelen er niets voor de te derven belastingcompensatie te vergoeden via loonsverhoging. Dat zou tussen de vijftien en twintig kroon (4,50 gulden en zes gulden) per uur per ambulante werknemer meer gaan kosten. Wel tonen zij zich bereid, eraan mee te werken om het Deense personeel zoveel mogelijk fiscaal ‘uit te vlaggen.’ Dat wil zeggen, dat ze onder de belastingtermen van het buitenland waar de klus in kwestie wordt uitgevoerd komen te vallen.

Reageer op dit artikel