nieuws

Eurowoningen BV kent nieuwe directeur commerciele zaken

bouwbreed

Eurowoningen BV in Rotterdam heeft zijn directie versterkt met ir. J. Haan. Als directeur commerciele zaken treedt hij in de voetsporen van drs. J.H.A.A. Prins, die het voorzitterschap op zich heeft genomen. In juni zal ir. A.J.H. van Breukelen als directeur projectontwikkeling het leidinggevende team completeren.

Haan was tot voor kort commercieel directeur NBM Amstelland Woningbouw West in Woerden. “Bij NBM was het meer op de bouwproductie gericht, maar ik heb toch meer affiniteit met de ontwikkelingskant, het conceptuele” licht hij zijn overstap toe.

De nieuwe directeur van Eurowoningen is van oorsprong architect. Hij ziet wel parallellen. “Ik ontwerp weliswaar niet meer, maar zonder een streep op papier te zetten, heb je als ontwikkelaar toch invloed op de gebouwde omgeving.”

Eurowoningen is een middelgrote woningontwikkelaar waar zestig mensen werkzaam zijn. De Rotterdamse ontwikkelaar maakt onderdeel uit van Blauwhoed en realiseert jaarlijks circa duizend woningen.

Verschuiving

Volgens Haan vindt er op de markt langzaamaan een verschuiving plaats. “De opgave in de toekomst zal zich na de Vinex meer concentreren op de binnenstedelijke gebieden, in het bijzonder de naoorlogse wijken” is zijn verwachting. “Als ontwikkelaar hebben we in de loop der jaren een brede expertise opgebouwd in de bestaande stad, maar het ontwikkelen in de uitleggebieden heeft eveneens onze gerichte aandacht. Zo zijn we bijvoorbeeld momenteel actief op de Vinex-locatie Oosterheem in Zoetermeer, maar we realiseren ook woningbouw op complexe binnenstedelijke locaties, waarmee we een bijdrage willen leveren aan een betere stedelijke kwaliteit.” Haan verwijst naar de ontwikkelingen op de Mullerpier in Rotterdam.

Op dit ogenblik is de woningmarkt volgens Haan een echte kopersmarkt, die zal blijven zo lang de rente laag is. Toch voorziet de directeur ook hier een kentering. “Op termijn slaat de markt om van een vragersmarkt naar een aanbiedersmarkt. Dan zullen partijen nog meer moeten inspelen op de individuele woonwensen, terwijl woonconcepten voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld 55-plussers, gerichte aandacht behoeven. Het efficient – industrieel bouwen enerzijds en de individuele woonwensen anderzijds zullen er mogelijk toe leiden dat de zogenoemde. ‘drager-inbouw-principes’ weer in beeld komen, waarbij keuzes van interieur en exterieur van woningen flexibel worden.”

Projectontwikkelaars als Eurowoningen hebben de concurrentie in korte tijd snel zien toenemen. Haan: “De laatste tien jaar zijn er aanzienlijk meer spelers op de markt gekomen. Niet alleen ontwikkelende bouwers, maar ook veel woningbouwverenigingen die een eigen ontwikkelingsafdeling in het leven hebben geroepen. Wij proberen ons te onderscheiden door kwalitatief hoogwaardige producten en bijzondere woonconcepten. Daarvoor werken we samen met gerenommeerde landschapskundigen, stedenbouwers en architecten.”

‘Zonder een streep op papier, heeft ontwikkelaar toch invloed’

Reageer op dit artikel