nieuws

Energieproductie uit afval wint terrein

bouwbreed

utrecht – De energieproductie uit de verbranding van afval is vorig jaar met zo’n vijf procent gestegen. In totaal werd er 3004 miljoen kilowattuur elektriciteit opgewekt door de afvalverwerkingsbedrijven. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van 1,1 miljoen huishoudens. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Afvalverwerkers uit Utrecht.

De verbranding van afval zit in de lift doordat er de laatste jaren meer installaties in gebruik zijn genomen. In totaal zijn er in Nederland nu elf operationeel. Bij sommige daarvan bestaan plannen om de verbrandingscapaciteit in de toekomst uit te breiden. Daarnaast verkent een aantal bedrijven de mogelijkheden om restwarmte beter te benutten. Bijvoorbeeld door koppeling aan een stadsverwarmingsnet.

Volgens de Vereniging van Afvalverwerkers is afvalverbranding onbetwist koploper in Nederland waar het gaat om de productie van duurzame energie. De vereniging baseert zich daarbij op een onderzoek van het ECN uit 1997, waaruit blijkt dat 80 procent van de duurzame energie afkomstig is van afvalverbranding. Tezamen met windenergie en waterkracht was afvalverbranding verantwoordelijk voor drie procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland.

Reageer op dit artikel