nieuws

Energieplantage bij Lelystad

bouwbreed

lelystad – Tussen Lelystad en Almere is een begin gemaakt met het aanleggen van een energieplantage ter grootte van 200 hectare. De opbrengst daarvan (energiehout) wordt gebruikt als brandstof voor een door de NUON te bouwen biomassa-energiecentrale in Lelystad.

De bossen maken deel uit van ‘Flevo Energie Hout 2000’, het eerste grote energieteelt-demonstratieproject in Nederland. Tien partijen gaan voor dit project een samenwerkingsverband aan, waaronder Shell, NUON, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Stichting Natuur en Milieu en het Centrum voor Plantaardige Vezels (CPV) dat als projectcoordinator optreedt. Inmiddels is een eerste perceel van 12,5 hectare beplant met honderdduizend bomen.

Het is voor het eerst in Nederland dat binnen een energieteeltproject gebruik wordt gemaakt van hakhoutbossen. Ook uniek is dat binnen het project de gehele keten van ‘boom tot stroom’ wordt uitgevoerd. De biomassacentrale kan drieduizend huishoudens in Lelystad voorzien van duurzame energie. Staatsbosbeheer zorgt voor de aanlevering van het hout uit het energiebos.

Reageer op dit artikel