nieuws

Energiepil uit afval in productie genomen

bouwbreed

born – Afvalverwijdering Limburg BV in Maastricht neemt in Born een energiepil, vervaardigd uit huishoudelijk en industrieel afval, in productie. De brandstof, vervaardigd uit mengsels van kunststoffen en papier, zoals melkverpakkingen, is geschikt is voor het stoken van onder meer cementovens van Enci in Maastricht, de staalovens van Hoogovens in IJmuiden en voor het opwekken van energie in elektrische centrales. “Overal waar steenkool wordt gebruikt is deze brandstof inzetbaar”, stelt een woordvoerder van AVL.

Binnen enkele weken begint de bouw van een installatie in Born. Daarin worden de grondstoffen worden gemalen en gezuiverd van zand, organische stoffen en magneetdeeltjes. De restanten worden in blokjes geperst en in de handel gebracht. Enci heeft reeds belangstelling getoond.

De installatie in Born is voor het eerste jaar berekend op een productie van 25.000 ton. De hoeveelheid moet binnen enkele jaren uitgroeien tot 75.000 ton. De PMG-groep, waartoe Afvalverwijdering Limburg behoort, bouwt de komende jaren vergelijkbare fabrieken in Nederland en Belgie.

Reageer op dit artikel