nieuws

Duizenden tonnen slib afgevoerd uit beken

bouwbreed Premium

hengelo – Vijf beken bij Hengelo zijn ontdaan van 245.000 ton slib, voornamelijk veroorzaakt door kwiklozingen uit de jaren zestig. Nog nooit eerder heeft een waterschap zo’n grote waterbodemsanering in Nederland laten uitvoeren.

Aanvankelijk dacht Regge en Dinkel dat er 130.000 ton slib moest worden verwijderd, maar ze kwam bedrogen uit. Uitvoerder aannemingsmaatschappij Midden-Betuwe groef over een lengte van 25 kilometer bijna het dubbele op. Op sommige plaatsen werd wel een meter slib afgegraven. Een groot deel van de viezigheid wordt definitief opgeslagen in een depot IJsseloog in het Ketelmeer. Het restant kan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld de afdekking van vuilstortplaatsen.

De verontreinigingen met kwik blijken de flora- en faunastand behoorlijk te hebben aangetast. De schade voor de rivier de Regge valt relatief gezien mee, omdat het goedje flink is bezonken. Maar om verspreiding te voorkomen, moesten de beken worden aangepakt. De kosten bedroegen 21,3 miljoen gulden. Het werk nam anderhalf jaar in beslag.

Reageer op dit artikel