nieuws

Denen mikken op omvangijke Russische renovatiemarkt

bouwbreed

kopenhagen – De Deense bouwmaterialenconcerns Rockwool, Velux, Danfoss en Grundfos gaan gezamenlijk proberen met een nieuw concept voet aan de grond te krijgen op de Russische renovatiemarkt.

Het concept is ontwikkeld voor de veel voorkomende, zogenoemde Chroetsjov-flats van rond vijf verdiepingen, gebouwd in de vroege jaren zestig.

De Denen bieden een standaardoplossing, die onder meer voorziet in vergroting van het woonareaal via de bouw van een daketage, isolering, facaderenovering en vernieuwing van de verwarmingsinstallaties. Dat moet tevens resulteren in dertig procent besparing op het energieverbruik voor verwarmingsdoeleinden.

De Wereldbank is bereid bij te dragen aan de financiering van dit type projecten. De Russische politieke beleidsmakers hebben zich volgens de initiatiefnemers tijdens een serie informatiebijeenkomsten positief opgesteld vanwege de plannen om bouwpersoneel van eigen bodem te betrekken bij de uitvoering. In dat kader zullen speciale trainingsprogramma’s worden afgewikkeld, zo hebben de materialenconcerns beloofd, die de afgelopen jaren bij voorbaat al behoorlijk actief zijn geweest in Rusland. Dit land heeft nog steeds een groot potentieel aan renovatieprojecten, waarvan de aanpak echter deels wordt gefrustreerd door de financiele crisis, die vorig jaar oplaaide.

Reageer op dit artikel