nieuws

De Architect

bouwbreed

De Architect besteedt deze maand aandacht aan renovatie van gedateerde kantoorgebouwen. Sloop is vaak financieel aantrekkelijker, maar slechter voor het milieu. Als grootste gebouweigenaar in Nederland heeft de Rijksgebouwendienst terdege rekening te houden met dat argument. De Architect vond voorbeelden van rijksgebouwen die een opmerkelijke metamorfose ondergingen, zonder dat, zoals in het geval van het Transitorium in Den Haag, een compleet nieuwe gevel voor het bestaande skelet werd neergezet. Want ook daarop valt milieutechnisch nog het een en ander af te dingen.

Zo is er het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Koningskade in Den Haag. De oorspronkelijke vliesgevel is door architect Rob Hootsmans nagenoeg intact gelaten, maar omgetoverd in een klimaatgevel. Tussen de twee lagen enkelglas van dit dertig jaar oude gebouw wordt de gebruikte kantoorlucht geblazen. ’s Winters kan die circulatie worden stopgezet om te voorkomen dat de ruiten beslaan

Innovatief is ook de oplossing die Hubert-Jan Henket bedacht voor de klimatisering van het voormalige Scheikundegebouw van de Technische Universiteit Eindhoven. Die bouwt achter de bestaande vliesgevel een nieuwe, goed geisoleerde glasgevel. In de spouw wordt een luchtstroom op gang gebracht. Het trappenhuis op het zuiden functioneert bovendien als een zonneschoorsteen. Twee grote zonneventilatoren bovenop garanderen de thermische trek. ’s Winters wordt de ingezogen lucht voorverwarmd, door een grote warmtewisselaar over de hele hoogte van de oorspronkelijke liftschachten aan de noordgevel van het gebouw. De warmte daarin is afkomstig van de afgezogen lucht uit de werkruimten.

De Architect, uitgeverij tenHagen en Stam, Den Haag, telefoon: (070) 3045700.

Reageer op dit artikel