nieuws

Conflict over geld voor muziektheater Twente

bouwbreed

ENSCHEDE _ De geschiedenis lijkt zich te herhalen in Twente. Eerst lagen de gemeente Hengelo en de aannemer met elkaar overhoop lagen over het financiele plaatje van de nieuwbouw van de schouwburg, nu zijn er financiele strubbelingen omtrent de nieuwbouw van het muziektheater in Enschede.

De gemeente en de leiding van de Twentse Schouwburg NV zijn het niet eens over het bedrag waarvoor het muziektheater gebouwd moet worden.

De gemeente stelt 25 miljoen gulden beschikbaar. Veel te weinig, vindt de Raad van Commissarissen van de Twentse Schouwburg NV. Volgens commissaris-voorzitter L. van den Akker kan voor dat bedrag geen “volwaardig theater worden gebouwd”. De Twentse Schouwburg claimt minimaal 35 a 40 miljoen gulden.

De partijen verschillen van mening over de omvang van de zaal, kantoorruimte, podia en andere voorzieningen. Daarom wordt eerst een program van eisen gemaakt om een betere inschatting te maken van de kosten. Het is de bedoeling om het muziekcentrum en het theater meer aan elkaar te koppelen.

“Als je nagaat dat het huidige muziekcentrum vier jaar geleden voor achttien miljoen gulden werd gebouwd en dat er in het theater enkele essentiele voorzieningen ontbreken, zoals een toneeltoren, dan lijkt het me logisch dat nieuwbouw meer gaat kosten dan 25 miljoen gulden”, verklaart Van den Akker. Stellig zegt hij dat directeur Kater van de Twentse Schouwburg de gemeente heeft gewaarschuwd dat 25 miljoen gulden niet toereikend zou zijn. “Maar de gemeente vond dat kennelijk niet interessant om te horen.”

Niettemin voelt verantwoordelijk wethouder Swart zich overvallen door de hogere financiele eisen van de Twentse Schouwburg. Hij spreekt van een totaal ander concept. “We zouden eerst een nieuwe zaal tegen het huidige muziekcentrum bouwen, maar dat wordt nu ter discussie gesteld.” De bewindsman heeft er moeite mee om meer geld uit te trekken voor het nieuwe muziektheater. Daarom wil hij samen met de Twentse Schouwburg het concept nog eens doornemen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels