nieuws

Chip voor Chriet Titulaer op laatste nippertje afgeblazen

bouwbreed

Vervolg van pagina 1 reading – Tien jaar geleden overwoog Nedap een vergelijkbaar chip-experiment als dat van De Engelse hoogleraar Kevin Warwick.

Het was het bedrijf toen te doen om publiciteit voor de injectaten voor vee. Chriet Titulaer was bereid gevonden om een chip onderhuids aan te laten brengen. Maar op het laatste moment blies Nedap de actie af uit vrees voor negatieve publiciteit.

Warwick zelf geeft aan dat zijn interesse veel verder gaat dan het wat beperkte experiment dat hij dit najaar uitvoerde. De volgende keer is hij van plan de onderhuidse elektronica rechtstreeks te koppelen aan zijn zenuwstelsel. Door een beweging met zijn arm te maken, kan hij dan bijvoorbeeld de cursor over zijn beeldscherm laten bewegen. Zijn onderarm vervangt dan de muis.

Proefpersoon

Eigenlijk wil de gedreven professor veel verder gaan en ook een tweede proefpersoon met eenzelfde chip uitrusten. Beide chips kunnen over en weer informatie zenden en ontvangen. Niet alleen gegevens over het motorische zenuwstelsel, maar ook gemoedstoestanden en emoties. Warwick: “Dan hebben we het domein van de intelligente gebouwen ver achter ons gelaten. Het zal bouwers en installatietechnici daarom waarschijnlijk een grote zorg zijn, maar voor psychologen is het een verdraaid interessant experiment.”

Reageer op dit artikel