nieuws

Bouwondernemers investeren royaal in recreatie Amersfoort

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaar Latei heeft financiele touwtjes stevig in handen amersfoort – Amersfoorts wethouder voor ruimtelijke ordening P. Jonkman spreekt plechtig van een ‘toeristisch-recreatieve stadsrandzone’, als hij het heeft over de ontwikkeling van het bosrijke noordwesten van zijn stad. Birkhoven en Bokkeduinen zijn waardevolle en karakteristieke gebieden, waar hij veel van het oude wil behouden.

Dat neemt niet weg, dat hij ruimte wil bieden voor nieuwe voorzieningen die een stad met in de nabije toekomst honderdvijftigduizend inwoners volgens hem nodig heeft.

De plannen voor Birkhoven-Noord zijn ambitieus. Ongeveer op de plek waar vroeger het stadionnetje lag van de ter ziele gegane profvoetbalclub S.C Amersfoort, wordt voor dertig miljoen gulden geinvesteerd in nieuwe voorzieningen als een karthal met bowlingbanen, tennishal, klimhal, golfoefenterrein, beautycentrum en een centrale horecagelegenheid.

Tot twee keer toe mislukte het de plannen financieel rond te krijgen, maar sinds projectontwikkelaar Latei zich ermee bemoeit, staat volgens Jonkman vast dat de plannen doorgaan. Een reden te meer voor het Amersfoortse college zich te bezinnen op de verdere mogelijkheden voor Birkhoven en het aangrenzende Bokkeduinen.

De kritiek op de recreatieve plannen is de afgelopen jaren fors geweest. Veel mensen wilden geen bos opofferen. Maar wethouder Jonkman constateert simpel dat zijn eigen kind nu moet gaan karten in Huizen. “Een stad als Amersfoort en de omgeving hebben behoefte aan de nieuwe voorzieningen. Die staan dan ook niet meer ter discussie, nu we bezig zijn een structuurplan voor het gebied te maken”.

Kwetsbaar

Maar Jonkman geeft wel toe dat het niet meevalt in het kwetsbare deel van de stad nieuwe activiteiten te ontplooien, zonder de natuur geweld aan te doen. Tussen Birkhoven-Noord en het dierenpark ligt nog een mooi stuk bos, dat als het ware in de stad steekt. Een pinetum, met een bijzondere verzameling bomen maakt er deel van uit. Een vroeger zeer fraaie bosvijver is weliswaar vervallen, maar wordt straks hersteld als het aan de wethouder ligt.

Amersfoort wil dan ook geen verdere woning- of utiliteitsbouw toestaan in het gebied. Ook staat de gemeente sceptisch tegenover de uitbreidingsplannen van Dierenpark Amersfoort. Het bedrijf heeft het grootste gedeelte van de nieuwe attracties gepland in noordelijke richting. Gevolg zou zijn dat nog eens twintig hectare bos voor publieke recreatie zou worden afgesloten. Dat wordt Jonkman te gortig. De gemeente Amersfoort wil het de ondernemers niet helemaal onmogelijk maken de attractie verder te ontwikkelen, maar geeft nu duidelijk grenzen aan.

Aantasting

Hetzelfde geldt in feite voor camping Bokkeduinen. Het liefst zou de eigenaar uitbreiden, maar het stadsbestuur duldt geen verdere aantasting van het restant van het bos. Jonkman voelt er ook niks voor het kampeerterrein te laten veranderen in een verzameling vaste standplaatsen of bungalows.

“Er mogen alleen wat chalets komen waar mensen lange weekeinden en midweeks kunnen boeken. We hebben liever het soort recreanten dat in korte tijd wat meer te besteden heeft, dan de mensen die langdurig in het gebied verblijven. Ook zal er ruimte voor tenten moeten blijven. Mensen moeten een dagje kunnen neerstrijken.”

Discussie

Wordt met de bouw van de recreatievoorzieningen in Birkhoven-noord naar verwachting volgend jaar begonnen, de ontwikkeling van de rest van het stadsgebied staat nog ter discussie.

De komende tijd wil Amersfoort betrokkenen bijeenbrengen om hierover te praten.

Reageer op dit artikel