nieuws

Bouwer Sophiatunnel ontgraaft startschacht

bouwbreed Premium

utrecht – Even leek het erop dat zich een rimpeltje voordeed op de planning van de bouwers van de Sophiaspoortunnel. Het ontgraven van de startschacht voor de geboorde tunnel aan de oostkant van het trace ligt stil. “Hoort standaard bij het werk”, zegt de woordvoerder van NS Railinfrabeheer.

NS Railinfrabeheer, in wiens opdracht de tunnel wordt aangelegd, laat weten dat de startschacht aan de oostkant van het trace bij Oud Alblas inderdaad is geheid. De schacht is over een halve meter ontgraven. De woordvoerder bevestigt dat momenteel niet meer wordt ontgraven. “Dat is omdat in de schacht eerst proeven moeten worden gedaan. Die zijn nodig om het gedrag van de schacht en de grond die er nog in zit vast te stellen. De proeven zijn van te voren voorzien en horen standaard te worden uitgevoerd.”

Intussen zit de aannemerscombinatie Tubecon I vof niet stil. Er wordt hard gewerkt bij de betonnen bakken voor de verdiept aangelegde toerit. Naar verwachting zal de startschacht binnenkort verder worden ontgraven. In oktober moet de schacht klaar zijn om de tunnelboormachine te ontvangen.

Tunnelbuizen

Volgens de planning wordt die dan op het werk aangevoerd door de Duitse bouwer van tunnelboormachines Herrenknecht. Na opbouw kan het boren van de tunnelbuizen beginnen. Dat zal in januari volgend jaar zijn. Het gaat om twee tunnelbuizen met een diameter van 8,65 meter. Beide buizen worden met dezelfde boormachine van oost naar west geboord.

De Sophiaspoortunnel wordt aangelegd door de aannemerscombinatie Tubecon I vof, bestaande uit: Koninklijke Boskalis Westminster NV, Heijmans NV, NBM-Amstelland NV en de Duitse bedrijven Hochtief AG en Phillipp Holzmann AG. Het Sophiatrace tussen Zwijndrecht en Papendrecht omvat acht kilometer van de Betuweroute en loopt onder de rivieren de Noord, de Rietbaan en de tussengelegen Sophiapolder. Ruim vier kilometer daarvan wordt geboord (twee buizen). Twee kilometer wordt aangelegd in een open bouwput. Verder komen er twee verdiept aangelegde toeritten.

Reageer op dit artikel