nieuws

Bonn bijt zich stuk op Hollands beton

bouwbreed

bonn _ De saneerders van de Schurmannbouw in Bonn bijten zich de tanden stuk in het beton van de Hollandsche Beton Groep. Het materiaal blijkt zo hard dat bij de afbraak meerkosten ontstaan tot 35 miljoen gulden. Een van de onderaannemers dreigt uit angst voor een financieel debacle op te stappen.

Hoofdaannemer Dyckerhoff & Widmann erkent dat andermaal problemen bestaan op de Schurmannbouw. Het Munchener bedrijf geeft samen met Zublin leiding aan een groep onderaannemers die gezamenlijk de eind 1993 overstroomde ruwbouw gereedmaken voor hergebruik.

“We zitten midden in onderhandelingen over een bijstelling van de geleverde werkzaamheden”, zegt woordvoerder Peter Wurm van Dyckerhoff & Widmann. “Over de aard van de gesprekken kan in geen concrete mededelingen doen. Wel schijnt zo te zijn dat een van de onderaannemers zijn werknemers niet langer kan betalen. Aan het eind van zulke grote bouwprojecten komt wel vaker voor dat je onderhandelt over extra bouwprestaties.”

Voor het departement van bouwminister Muntefering is duidelijk dat de overheid zich niet verder op kosten zal laten jagen. Ook zonder de peperdure sanering van het bouwskelet van de HBG lopen de kosten de kosten buiten alle perken. Indien sprake is van extra kosten, dan komen die volgens het ministerie in principe ten laste van de Arge-groep onder leiding van Dyckermann & Widmann en Zublin.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels